Conducerea Curţii de Apel Oradea (CAO) a punctat vineri faptul că renovarea Palatului de Justiţie e o problemă a întregii comunităţi, aducând nu doar un plus de estetică Centrului Istoric al oraşului ci şi funcţionalitatea cerută de actul de justiţie.
În introducere, s-a reamintit „istoria modernă” a acestei clădiri monument care era în proprietatea tabulară a Ministerului Justiţiei încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.
„În urmă cu zece ani a făcut tevatură executarea silită şi evacuarea Prefecturii şi Consiliului Judeţean din Palat. Între timp am observat două renovări la clădirea care găzduieşte acum Prefectura şi CJ Bihor însă la Palatul de Justiţie nu s-a făcut niciuna”, a amintit vicepreşedintele CAO, judecător Dana Cigan.
Conform proiecului iniţial, lucrările de renovare ale Palatului ar costa opt milioane de euro.
„Ministerul Justiţiei nu are aceşti bani, 90% din bugetul său fiind consumat cu cheltuielile de personal. De altfel, protestele declanşate în septembrie 2009 au avut ca motivaţie şi subfinanţarea actului de justiţie care generează şi condiţii improprii pentru desfăşurarea activităţii. În 2006, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a convenit cu România un împrumut pentru renovarea a 25 de clădiri care adăpostesc unităţi subordonate Ministerului Justiţiei, printre care şi Palatul de Justiţie din Oradea”, a mai explicat Dana Cigan.
Problema este că, acordul prevede ca termen de finalizare a renovărilor vizate de împrumut data de 1 aprilie 2011.
„La felul cum s-a derulat procedura, şi ţinând cont că lucrările ar dura cam trei ani, acest termen pare o glumă. CAO este ordonator secundar de credite aşa că nu e vina noastră că lucrurile s-au mişcat aşa încet. Anul trecut am obţinut o serie de avize şi sperăm să obţinem finalmente şi avizul comisiei inter-ministeriale pentru a putea începe licitaţia. Pentru noi e absolut vital să nu pierdem această finanţare externă”, a continuat judecătorul Cigan.
Preşedintele CAO, judecător Gheorghe Groza, a continuat: „Conform actualelor estimări, renovarea ar costa, cu TVA cu tot, cam 18 milioane de euro. Preşedintele Tribunalului Bihor a discutat cu reprezentantul băncii, care a acceptat această valoare. Sperăm să fim rechemaţi cât de curând la comisia inter-ministerială ca să putem demara lucrările anul acesta. De la Consiliul Judeţean şi Primărie ne aşteptăm la sprijin pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie.”
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!