Începută mult după al 12-lea ceas, după ce clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare, reabilitarea Palatului Ullmann pare că se împotmolește din start. În chiar ziua în care a început intervenția la fațada clădirii, după ce au fost date jos plăcile de faianță albastră, unele originale, Comisia pentru Cultură a oprit lucrarea pe motiv că distruge elemente care ar trebui, de fapt, conservate „in situu”.
[eadvert]
Adriana Ruge, directoarea Direcției pentru Cultură Bihor ne-a transmis marți că instituția a emis procesul verbal dar că nu l-a trimis, încă, Primăriei.
Sesizare de la cetățeni
„În cursul zilei de luni, am fost sesizaţi telefonic, am dispus verificarea situaţiei la faţa locului şi luarea măsurilor legale care se impun”, ne-a comunicat Ruge. Astfel, Direcția a decis oprirea lucrărilor. La fața locului, inspectorii au constatat că „au fost îndepărtate plăci ceramice originale dar după stoparea lucrărilor parte din plăcile ceramice au fost recuperate şi stivuite în interiorul clădirii”.
„Conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, executarea de lucrări asupra unui monument istoric fără avizul Ministerului Culturii sau al serviciilor deconcentrate, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Menţionăm că în cazul de faţă proiectul a fost avizat la faza DTAC, însă nu au fost respectate condiţiile acestui aviz, nu s-a revenit la faza PTh cu proiect care să detalieze printre altele, modalitatea de intervenţie asupra elementelor decorative ale imobilului”, mai transmite Ruge.
Pe baza autorizației
Cu alte cuvinte, Direcția consideră că Primăria nu a autorizat complet lucrarea, fapt pe care municipalitatea îl tăgăduiește. „Municipiul Oradea execută lucrările de reabilitare a fațadei și a învelitorii Palatului Ullmann, în conformitate cu contractul de lucrări nr. 205903 / 27.05.2022 încheiat cu S.C. Euras S.R.L. Satu-Mare și în baza Autorizației de construire nr. 506 din 19.04.2022. La emiterea autorizației s-a ținut cont de documentația tehnică la faza DTAC elaborată de arhitect Cristian Pușcaș și de Avizul Direcției Județene pentru Cultură Bihor nr. 13/M/17.01.2018, aviz favorabil”, transmite Primăria, prin purtătorul de cuvânt.
În opinia municipalității, „lucrările de refacere a placajelor din faianță smălțuită la parterul clădirii fac parte integrantă din avizul DJC și Autorizația de construire, fiind incluse și în documentația tehnică aferentă obținerii avizului menționat”.
Intervențiile propuse
Lucrările prinse în contractul cu Euras se referă la: înlocuirea integrală a învelitorii; înlocuirea elementelor degradate ale șarpantei, ignifugarea și tratarea antifungică a elementelor șarpantei, înlocuirea integrală a planșeului peste ultimul nivel, repararea sau înlocuirea jgheaburilor și a burlanelor, refacerea tâmplăriilor după modelele originale, demolarea și refacerea coșurilor de fum, desfacerea integrală a tencuielilor de pe fațada principală și refacerea lor din materiale compatibile cu natura stratului suport, refacerea elementelor decorative conform cu cele originale (brâuri, ancadramente, cornișe și alte piese decorative care nu mai există), recondiționarea celor existente, refacerea placajelor din faianță smălțuită de la parterul clădirii, restaurarea celor două altoreliefuri reprezentând menora păzită de lei, mascarea sau eliminarea cablurilor existente pe fațade și mutarea contoarelor pentru utilități în curtea interioară, refacerea tencuielilor degradate de pe calcane, îndreptarea, repararea, restaurarea sau înlocuirea, respectiv completarea confecțiilor metalice, precum și refacerea trotuarului dinspre Piața 1 Decembrie.
Trimite articolul
XDaca nu e lasata primaria sa-si faca de cap cu renovarea, s-ar putea ca in perioada urmatoare sa izbucneasca un incendiu la palat si sa fie distrus.