La fel ca în întreaga ţară, şi la Oradea, în ziua Bunei Vestiri, oamenii s-au adunat pentru a susţine viaţa şi a spune „stop” avorturilor.
„Marşul pentru viaţă” de la Oradea a adunat în Piața Unirii aproximativ 6.000 de persoane de toate vârstele, de la părinţi cu copii în cărucioare, la bunici veniţi să susţină dreptul la viaţă şi al celor încă nenăscuţi.
Evenimentul se află la a VII-a ediţie şi a adunat oameni care cred că dreptul la viaţă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dragostea şi compasiunea faţă de o mamă şi copilul ei reprezintă cea mai nobilă formă de implicare civică.
Mesajele de pe pancarte susţin dreptul la viaţă: „Avortul nu rezolva criza, ci o amplifică”, „Fiecare viață este un dar de la Dumnezeu”, „Apărați-mă căci eu nu mă pot apăra”, „Nu opri o inimă care bate”, „Biblia ne învață că toți avem dreptul la viață”, au transmis susţinătorii familiei tradiţionale, care se opun avortului.
„Ceea ce Dumnezeu a lăsat, omul nu poate schimba, omul nu poate interveni asupra creației lui Dumnezeu. De aceea suntem cu toţii azi împreună pentru a da mărturie comună şi a spune un „da” hotărât vieţii, un „da” hotărât familiei, aşa cum a lăsat-o şi a binecuvântat-o Dumnezeu. Vedem și înțelegem și ne doare că în sufletele oamenilor patimele egoiste se înmulțesc: păcatul, plăcerea pun stăpânire pe inimile multora dintre semenii noștri. Noi, însă, cerem și ne rugăm stăruitor <<Ajută, Doamne, femeile aflate în cumpăna alegerii să aleagă pentru viață ca să fie mângâiate bucurându-se atunci când vor auzi din gura pruncului născut, când va ajunge la vârsta înțelegerii și va repeta cuvintele inspirate ale poetului profet: Tu, mamă, ești frumoasă ca o duminică fără sfârșit>>”, a spus episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.
De asemenea, cu ocazia manifestării s-a subliniat şi faptul că scăderea natalităţii a devenit o problemă de siguranţă naţională a României.
„Această perioadă a Postului Mare, înseamnă pe lângă altele, perioada când bisericile noastre celebrăm printre alte rugăciuni și Calea Crucii. În contextul de astăzi, în zilele noastre, Calea Crucii este străbătută de familia creștină și de copii nedoriți cărora li se interzice dreptul la viață. Atunci când familiile trebuie să întâmpine pericolul, ocara și batjocura, durerea și necazul, să privim la Iisus Hristos care urcă pe Golgota crucea. Acolo găsim curajul pentru a continua să mergem. Acolo găsim speranța pentru viitorul copiilor și a tinerilor noștri. Acolo, împreună cu Hristos, familia devine ea însăși și cu El, cu Domnnul, poate trece peste dificultăți”, a precizat Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
La rândul său, episcopul reformat, István Csűry, a dat citire din Epistola întâia către Corinteni a Sf. Apostol Pavel: „ Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se însoare, dar din cauza desfrânării fiecare bărbat să își aibe soția lui și fiecare femeie să își aibe soțul ei. Soțul să își îndeplinească față de sotie datoria de soț si tot așa să facă și soția față de soț”.
Printre participanţii la marş au fost şi politicienii locali Cornel Popa, Ioan Mang şi Traian Bodea, precum şi preşedintele Coaliţiei pentru Familie la nivel naţional, Mihai Gheorghiu.
Orădenii din Piața Unirii au plecat, după ora 18:00, în marş organizat pe traseul Piaţa Unirii – Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului – Maternitatea Oradea. Ajunşi aici, participanţii au spus o rugăciune și au ţinut un moment de reculegere pentru copiii avortați.
În Oradea, marșul este organizat de toate cultele creștine și organizațiile pro-viață și pro-familie. Această campanie se derulează concomitent la nivel național din anul 2014 în mai multe orașe din țară și din străinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!