Prin adresa nr. 29.703/16.02.2015, Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS) a solicitat inspectoratelor şcolare ca până pe 6 martie să asigure punerea în practică a dispoziţiilor Deciziei 669/2014 a Curţii Constituţionale şi astfel să informaze elevii şi părinţii că în situaţia în care doresc să îşi exercite dreptul de a participa la orele confesionale de religie trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă.
Prin aceeaşi adresă MECS a transmis inspectoratelor şcolare şi un model de cerere, anunţând că acesta va fi pus la dispoziţia părinţilor/elevilor majori.
Aplicarea legii, monitorizată
În schimb, Asociaţia „Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă” din Bucureşti monitorizează modul în care se respectă legea şi atenţionează că va face denunţuri penale dacă se vor constata abuzuri.
„Acţiunea MECS vine în exercitarea rolului pozitiv prin care, ca autoritate a statului, este nu numai îndreptăţită, dar şi obligată să pună în aplicare demersuri în vederea respectării drepturilor constituţionale a celor care doresc studierea Religiei în şcolile publice. În aceeaşi măsură, este cât se poate de evidentă, acum, asimetria cu privire la modul în care MECS tratează diferite categorii de cetăţeni şi pe copiii acestora, egali de altfel în faţa legii – conform prevederilor Constituţiei, ale actelor şi tratatelor internaţionale şi ale legislaţiei naţionale. Niciodată în cei 20 de ani de când studierea disciplinei confesionale Religie a fost reglementată prin prevederi ale Legii Educaţiei, MECS nu a întreprins vreo acţiune pentru a informa elevii şi părinţii că au dreptul constituţional şi legal de a nu frecventa această disciplină, pentru a transmite inspectoratelor ce şi cum trebuie făcut, sau pentru a concepe un model de cerere pe care să îl pună la dispoziţia celor interesaţi”, a spus Emil Moise, preşedintele Asociaţiei „Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă”, iniţiatoarea unei petiţii care circulă în mediul online – „Religia este facultativă, Constituţia este obligatorie!”. Iniţiatorii petiţiei acuză că în unele şcoli s-a încercat influenţarea completării formularelor de cerere şi că se încearcă influenţarea exprimării opţiunii părinţilor sau a elevilor majori.
Agitaţie între dascăli
Pe de altă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu se teme că profesorii de religie titulari ar putea iniţia procese dacă vor rămâne fără norme didactice, precizând că va verifica cererile care urmează a fi depuse de către părinţi sau elevii majori.
„Tot ce a putut face Ministerul Educaţiei a fost să interogheze sistemul, solicitându-le colegilor să anunţe părinţii că pot depune cereri pentru participarea copiilor lor la orele de religie până pe 6 martie”, a spus Cîmpeanu.
El a ţinut să precizeze că decizia Curţii Constituţionale privind desfăşurarea orelor de religie este obligatorie, iar ministerul trebuie să găsească soluţii în acest sens.
„S-a avansat ideea să poziţionăm în orar orele de religie la începutul şi la sfârşitul programului. Această soluţie nu rezolvă integral problema, deoarece norma unui cadru didactic este suficient de mare să nu-şi poată permite să facă decât prima sau ultima oră”, a arătat ministrul.
Potrivit acestuia, solicitările pentru ca elevii să urmeze ora de religie ar putea fi făcute de către părinţi pentru un întreg ciclu de şcolarizare, cu posibilitatea ca părintele să poată reveni asupra opţiunii.
Aşteaptă decizii
Chestionată de jurnalişti dacă pentru anul viitor cererile se vor depune la sfârşitul anului şcolar, Liliana Preoteasa, subsecretarul de stat în Minister, a declarat că se aşteaptă o decizie a Parlamentului care va spune „cum se reformulează prevederile Legii Educaţiei incriminată de decizia de neconstituţionalitate şi ministerul va pune în practică acele prevederi”.
„Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede ca să clarificăm această situaţie, pe de altă parte am dori totuşi să lăsăm un timp părinţilor, unii pot fi plecaţi din localitate. Există un formular pe care noi l-am transmis în care spun foarte simplu: doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie, şi anume la cultul pe care şi-l alege părintele/elevul. E o opţiune a părintelui”, a spus Liliana Preoteasa la dezbaterea Comisiei de învăţământ despre ora de religie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!