Reprezentanții Agenției Naționale împotriva traficului de persoane (ANTP) spun că în această perioadă deosebit de provocatoare, persoanele vulnerabile sunt în continuare expuse pericolelor, inclusiv traficului de persoane: „Pandemia de coronavirus, cu care ne confruntăm are efecte multiple, inclusiv în plan economic și social, iar măsurile impuse de autorități, în cadrul efortului general de a limita răspândirea viruslui, au afectat cererea și oferta de pe piața forței de muncă”.
Pericol după 15 mai
Dată fiind și relaxarea anunțată de statul român începând cu 15 mai, reprezentanții ANTP zic că multe persoane vulnerabile aleg să plece către orice ofertă de muncă, fără să-și ia minimele măsuri de precauție. După 15 mai, este posibil ca numărul acestor situații să crească.
Și asta, în contextul în care, spun reprezentanții ANTP, un număr destul de mare al victimelor traficului de persoane din Europa este format de cetățeni români.
Tentația e mare!
În acest context, persoanele care caută locuri și oportunități de muncă pentru a-și asigura veniturile necesare, ar putea fi tentate să accepte aproape orice propunere pentru un loc de muncă, ceea ce îi poate face vulnerabili la capcanele traficanților, avertizează ANTP.
Reprezentanții luptei împotriva traficului de persoane din România transmit că traficanții vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de nemulţumirea privind nivelul veniturilor și de credulitatea persoanelor, încercând să le transforme în victime, în scopul exploatării: „După un astfel de episod de exploatare, suferă întreaga familie, recuperarea materială, emoțională sau psihologică făcându-se foarte greu; ei pleacă la muncă tocmai pentru că au ajuns la o limită de suportabilitate”.
Cei mai expuși
„În actualul context, avem nevoie din ce în ce mai mare de coeziune socială”, opinează șefii ANTP; care spun că în graba de a ieși din casă pentru ca să mergem la cumpărături suntem preocupați mai mult de măsurile sanitare și grija zilei de mâine: „Însă, în aceste momente, oamenii cei mai vulnerabili, printre care și victimele traficului de persoane, sunt cei mai expuși și au nevoie de ajutor. Cei care intră în contact cu potențiale victime ale traficului, nu trebuie să rămână impasibili”.
ANTP e de părere că se impune o implicare consistentă a actorilor sociali pentru diminuarea acestui fenomen. ANTP lansează din nou două spoturi de câte 30 de secunde, ale căror mesaje sunt adaptate momentului.
Spoturi cu vedete
Unul dintre ele se numește „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!” și e mesajul de responsabilitate socială al campaniei promovat în spotul video de către artistul Eduard Mihail Andreianu, cunoscut sub numele de scenă CRBL. Recomandările din acest spot vizează prevenirea traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă, atât din perspectiva celor care își caută un loc de muncă în străinătate sau în țară, precum și din cea a angajatorilor.
Al doilea spot se numește „Ești victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!” și avertizează persoanele aflate în situație de risc despre faptul că ar putea fi sau deveni victime ale traficului și le informează unde pot găsi ajutor, protecție și informații.
Campania ANTP informează victimele că au drepturi la nivelul întregii UE, pe care le pot solicita în fiecare stat membru: asistență și sprijin, protecție, compensații financiare, drepturi privind munca, perioadă de reflecție și drepturi de ședere și reintegrare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!