Învăţământul profesional va fi reintrodus din anul şcolar 2012 – 2013. La nivelul judeţului Bihor au fost aprobate 11 clase de învăţământ profesional. Mai precis, este vorba despre 308 locuri disponibile pentru elevii care au încheiat clasa a-IX-a, pentru fiecare domeniu de calificare fiind aprobate 28 de locuri.
Cele opt unităţi de învăţământ din judeţul Bihor în care vor funcţiona domenii de formare profesională şi-au încheiat, zilele trecute, ce-a de-a doua etapă a înscrierilor în clasele profesionale. Ultima etapă de înscrieri va fi organizată în luna august, după perioada de corigenţe.
Cerere mare
Astfel, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, la domeniul de formare profesională mecanică – calificarea mecanic auto, s-au înscris 20 de elevi, iar la turism şi alimentaţie – calificarea lucrător hotelier, 13. La Grupul Şcolar Agricol Salonta, pentru domeniul de calificare mecanic agricol s-au înscris 26 de elevi, iar pentru agricultor culturi de câmp, 21. Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” Beiuş, toate locurile au fost ocupate, atât pentru lăcătuş construcţii metalice, cât şi pentru calificarea tâmplar universal. În aceiaşi situaţie o întâlnim şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, cu 28 de locuri ocupate în domeniul de calificare turism şi alimentaţie – bucătar, precum şi la Grup Şcolar Industrial Suplacu de Barcău, unde toate cele 28 de locuri disponibile pentru calificarea mecanic echipamente de foraj de extracţie sunt ocupate. Elevii dornici să devină instalatori în domeniul instalaţiilor tehnico-sanitare şi de gaze trebuie să ştie că la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Oradea mai sunt cinci locuri libere. 12 locuri disponibile mai sunt la Grup Şcolar Agricol Cadea (calificarea mecanic agricol) şi patru la Colegiul Agricol Valea lui Mihai (pentru calificarea mecanic agricol).
În şcolile profesionale partea de teorie va fi redusă, accentul fiind pus pe pregătirea practică.
„Nu am mai avut învăţământ profesional de trei ani. În Bihor a existat o formă timidă de învăţământ profesional. Practic, a fost o singură clasă la Colegiul Tehnic «Traian Vuia» unde se făceau stagii de practică după clasa a X-a, care ţineau maximum nouă luni, fiind insuficient şi nepopularizat”, a declarat inspectorul Florin Mieluţ, responsabilul de învăţământul tehnic şi profesional pe Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!