„Avem convingerea că putem avea o comunitate mai sigură, iar infracţionalitatea poate fi redusă semnificativ doar dacă oamenii, organizaţiile şi instituţiile colaborează pentru atingerea acestor obiective. Direcţiile de acţiune stabilite pentru anul 2014 la nivelul sistemului penitenciar în care asistenţa acordată persoanelor private de libertate reprezintă un domeniu de importanţă majoră, evidenţiază preocuparea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru dezvoltarea parteneriatelor existente, precum şi pentru promovarea proiectelor comune finalizate cu succes până la acest moment, în vederea concretizării demersurilor de reintegrare socială a deţinuţilor” explică Adina Bârda, reprezentant al Penitenciarului Oradea.
pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar ca demersurile iniţiate de sistemul penitenciar (prin intervenţiile realizate cu persoanele custodiate în perioada executării pedepsei) să beneficieze de suportul şi concursul comunităţilor locale, în dubla lor calitate: de parteneri ai serviciului penitenciar şi de beneficiari ai întregului proces de reinserţie socială.
Colaborare cu americanii
Pentru realizarea acestui deziderat Penitenciarul Oradea a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, un atelier dedicat exclusiv psihologilor unde au fost invitaţi specialişti din instituţiile cu care Penitenciarul colaborează frecvent. Atelierul a fost susţinut de o echipă de psihologi americani. Prezenţa acestora a fost asigurată prin grija Asociaţiei Smiles, care prin managerul de proiect Adrian Matiş a oferit această oportunitate psihologilor participanţi. Echipa de psihologi a fost compusă din 11 profesori universitari şi doctoranzi de la Centrul de studiere a traumei din cadrul Universităţii Regent, Virginia. Cei 25 de psihologi invitaţi la atelier provin din instituţiile de stat sau private abilitate să ofere asistenţă psihologică şi socială categoriilor vulnerabile, inclusiv foştilor deţinuţi. În cursul întâlnirii, pe lângă teme specifice reintegrării sociale a deţinuţilor, a fost prezentată şi problematica tulburării de stres posttraumatic – evaluare şi intervenţie, având în vedere că privarea de libertate este ea însăşi o traumă pe care fiecare o trăieşte la nivel individual, cu consecinţe asupra vieţii de după liberare. Iniţiativa Serviciului Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Oradea, a fost primită cu multă deschidere şi interes de către specialiştii invitaţi, evenimentul în sine constituind o premieră în materie de oportunităţi şi manifestări ştiinţifice oferite psihologilor, la nivel local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!