În a doua seară a Festivalului Medieval Oradea, la scena mare au fost de această dată două concerte. Aparent fără legătură între ele, dar pe care le leagă un fir nevăzut de 39 de ani.
Formaţia 100 Folk Celsius a venit din Ungaria şi este foarte cunoscută, având în spate 43 de ani de activitate. Albumele lor s-au vândut în peste un milion de exemplare, patru devenind discuri de aur, iar unul, de platină. Au venit pe scena din Cetate cu multă bună dispoziţie şi tinereţe în suflet, animând pe cei din faţa scenei, dar mai ales pe cei mici aflaţi în curtea Cetăţii. De altfel, 100 Folk Celsius sunt cunoscuţi şi îndrăgiți în primul rând pentru cântecele pentru copii. Aşa se explică faptul că atât bunicii cât şi nepoţii au ştiut versurile pieselor şi au dorit să îi ţină pe artişti cât mai mult pe scenă, bisându-i.
Le-a urmat Nicu Alifantis cu a sa trupă ZAN. Înainte de a veni spre Oradea, Nicu Alifantis scria pe pagina sa de Facebook: „Ce-avem noi aici? Un drum. Bucuresti – Oradea: 591 Km, 7h 35 min. Mai pune câteva opriri, că oameni suntem, se fac 8h 30 min. Plecăm la 11:30, ajungem, cu ajutorul lui Dumnezeu, în jurul orei 20:00, cu neprevazute, hai să spunem 20:30. Sigur că, dacă ar fi să te gândești la cei ce te-așteaptă și vin la spectacol, merită orice efort. Da-ntreb și eu ca prostu’. Nu-i păcat să-mbătrânim pe drum? Așa că, nu vreți să știți ce de „amabilități” îmi trec prin minte la adresa știți voi cui. Și asta nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna, adică de vreo 30 de ani de când tot sperăm…”
Iată că a ajuns cu bine şi mărturiseşte că în ciuda drumului lung, i-a fost dor de Oradea şi de oamenii de aici. Şi a dezvăluit şi firul nevăzut ce leagă cele două concerte. În 1980, acum 39 de ani, a fost trimis la Budapesta să cânte într-un festival al cântecului politic, aşa cum era în acele vremuri. Fiind doar el şi chitara, a fost repartizat să cânte în deschiderea unei trupe care la vremea aceea, la fel ca şi acum – spune Nicu Alifantis, era celebră. Acea trupa era 100 Folk Celsius. „Asta-i viaţa, cum le învârte şi le roteşte în aşa fel încât, iată, după 39 de ani să urc pe aceeaşi scenă alături de ei. Le mulţumesc şi le doresc viaţă lungă pe scenă şi în afara ei”, a spus Nicu Alifantis.
Alături de Răzvan Mirică – chitară, Relu Biţulescu – tobe, Mihai Neniţă – clape, vioară, Virgil Popescu – chitară bass, Nicu Alifantis i-a încântat pe cei aflaţi în Cetatea Oradea cu piese mai noi sau mai vechi din cei 45 de ani de carieră, piese care au rămas pe suflet şi în gând celor care îl iubesc şi îl apreciaztă de mulţi ani. „Ce bine că eşti”, „Inscripţie pe un inel”, „Ploaie în luna lui marte” sau „Poştalionul” sunt doar câteva dintre piesele care au stârnit nostalgie.
http://www.bihon.ro/program-festivalul-medieval-oradea-2019/2277226
http://www.bihon.ro/hituri-in-rock-the-symphony/2282232
Citiți principiile noastre de moderare aici!