Primari şi consilieri locali mai puţini, oraşe transformate în comune şi comune care devin sat. Unităţi administrativ-teritoriale cu populaţie sub 3.000 de locuitori, desfiinţate şi alipite altor comune vecine. Aceasta este un proiect al senatorului democrat liberal de Alba Ioan Dobre, aflat în discuţia Camerei superioare, al cărui finalitate ar fi la desfiinţarea a peste 60% dintre comune şi la peste 30% dintre oraşele din România.Creşterea accentuată a numărului de comune după 1989 s-ar fi făcut din cauza ambiţiilor politice, fără a fi fundamentate pe analize financiare. Comunele ar urma să aibă între 5.000 şi 10.000 de locuitori, oraşele între 10.001 şi 50.000, iar municipiile, de la 50.001 în sus.
Conform proiectului, de reorganizare administrativ–teritoriala vor răspunde prefecturile, iar varianta nouă de împărţire pe comune şi oraşe ar urma să intre în vigoare exact de la începutul anului electoral 2012. Pentru a putea gestiona localităţile din subordine, primarii ar urma să-şi desemneze pentru fiecare sat aparţinător câte un reprezentant, care i-ar transmite problemele. În plus, orice localitate ar avea dreptul să se ataşeze unei comune vecine, oricând populaţia localităţii o hotărăşte, prin consultare sau referendum.
Susţinut de prefect
„Nu am primit până acum nici o notificare pentru a demara procesul de reorganizare administrativ-teritorială a judeţului. Dar în mod evident şi categoric sunt adeptul diminuării numărului de comune şi municipii. În fapt, această măsură este transpunerea în plan local a ceea ce noi am propus în campanie şi anume reducerea numărului de parlamentari. Prin această măsură ar urma să se reducă substanţial numărul de consilieri, deci şi cheltuielile din bani publici.Considerentele pentru care această reorganizare trebuie să aibă loc sunt multiple dar toate au ca finalitate reducerea cheltuielilor: multe din aceste localităţi nu au venituri suficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile de funcţionare, dar şi un număr insuficient de locuitori. Normal ar fi ca numărul oamenilor care susţin o comunitate să fie mai mare”, spune prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea.
Toate celelalte trei municipii actuale Beiuş, Salonta şi Marghita ar urma să redevină simple oraşe. Nucet şi Vaşcău ar reintra în rândul comunelor. Şteiul este la limita între sat şi oraş cu o populaţie declarată de 10415 locuitori. Majoritatea oraşelor din Bihor au un statut recent de municipii. Anul 2003 a marcat intrarea în această galerie a oraşelor Marghita şi Beiuş. În prezent, Bihorul numără 101 primării, fiind structurat pe 4 municipii, 6 oraşe şi 91 comune.
De la oraş la sat
Localitatea bihoreană Nucet ocupă penultimul loc în „topul” oraşelor din punct de vedere al numărului de locuitori: doar 2.493 locuiesc în oraş. Şi a primit anul trecut cei mai mulţi bani pe număr de locuitor din judeţ. Opoziţia din plan local se opune proiectului de lege pe considerent că „oamenii sunt prea săraci ca să se deplaseze la o primărie în altă localitate. Teama opoziţiei locală este legată de faptul că finanţarea de la stat să nu se sisteze, dacă oraşul s-ar transforma în sat. În prezent, în Nucet se investesc sume importante pentru construirea unei pârtii de schi, pentru amenajarea Casei de cultură şi a canalizării.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!