Un imobil „cu reţele” este impozitat cu 68% mai mult decât unul care figurează fără reţele. Procentul este suficient e mare pentru a mobiliza funcţionarii Direcţiei Econiomice la reluarea unui mai vechi control tematic. Termenul „reţele” defineşte, în acest caz, instalaţiile interioare de alimentare cu apă, cele de canalizare, electrice şi de termoficare.
Nu contează, de exemplu, dacă o locuinţă este racordată la sistemul municipal de termoficare sau proprietarul şi-a construit o instalaţie interioară proprie – în ambele situaţii ar trebui declarată reţeaua respectivă.
„Verificarea a început din ianuarie şi se face, în acest stadiu, pe documente. Se verifică ceea ce a pus contribuabilul în declaraţia de impunere şi apoi se verifică dacă imobilul figurează ca având contract pentru servicii – apă, canalizare sau termoficare”, spune Sorin Iacob, adjunct în Direcţia Economică. Se porneşte de la premisa că majoritatea covârşitoare a locuinţelor orădenilor au reţele electrice interioare. Dacă proprietarul va fi depistat cu neconcordanţe între declaraţia asupra imobilului şi contractele pe care le deţinte – controlul se face după CNP-ul persoanei, i se va impune diferenţa de impozit din urmă, până la maxim trei ani, cât permite Codul Fiscal. „Pentru neactualizarea declaraţiei, amenda este de 35 de lei achitaţi în 48 de ore”, mai spune Iacob.
Acţiuni similare au fost derulate de Direcţia Economică şi anii trecuţi, dar acestea trebuie reluate şi corelate cu lucrările de extindere a reţelelor, apreciază edilii.
Criterii de încadrare
– instalaţie de apă – dacă locuinţa are conducte de apă în interior, indiferent de sursă – reţeaua publică sau sursă naturală – puţ, fântână sau izvor.
– instalaţie de canalizare – dacă clădirea este racordată la reţeaua publică de canalizare (există contract încheiat cu Compania de Apă Oradea)
– instalaţie electrică – dacă sunt cablaje electrice în interiorul clădirii, indiferent de sursa energiei electrice: reţeaua publică sau sursa proprie de producere, grup electrogen, microcentrală, etc.
– instalaţii de încălzire – dacă încălzirea se face prin calorifere, convectoare sau conducte în pardoseală/pereţi, indiferent de combustibilul folosit
Pentru ca o clădire să fie încadrată la categoria „clădire cu instalaţii”, ea trebuie să deţină cumulativ, şi aşa cum sunt prezentate, toate cele patru categorii de instalaţi
Citiți principiile noastre de moderare aici!