Salvamontiştii sunt pregătiţi de mult timp pentru sezonul estival şi atenţionează oamenii care încep să îşi petreacă weekend-urile şi concediile la munte. Salvatorii montani spun, pe baza experienţei din anii precedenţi, că ignoranţa „stă la baza majorităţii acestor evenimente pentru cei care abordează muntele ca destinaţie de vacanţă”.
Salvatorii montani subliniază, acum, la început de sezon estival, că practicarea turismului montan impune cunoaşterea şi respectarea unor reguli specifice determinate de relieful accidentat, starea şi evoluţia factorilor meteo, capacitatea de efort fizic şi chiar psihic fiind puse la încercare în mod curent.
Pentru ca turiştii ce vor merge la munte să rămână doar cu amintiri frumoase, salvamontiştii reamintesc reguli care trebuie aplicate astfel încât gradul de siguranţă în faţa riscurilor existente în mediul natural montan să crească.
Informaţie şi echipament
Prima regulă, spun salvamontiştii, pentru cei ce abordează muntele, este să se informeze cât mai complet despre zona abordată, inclusiv să posede o hartă cât mai recentă a acelei zone. Documentarea poate fi completată de vizitarea centrelor zonale sau locale de informare turistică cât şi prin accesarea mai multor pagini web care oferă informaţii în acest sens – www.padis.info ; www.welcometoromania.ro/Apuseni ; www.padureacraiului.ro etc.
Dacă turiştii apelează la ajutorul unui ghid, trebuie să se asigure că acesta este într-adevăr un bun cunoscător al zonei.
Avertizările meteo, privind posibilitatea producerii furtunilor şi vijeliilor în zona montană, apariţia caniculei şi/sau a altor fenomene ale naturii trebuie luate în serios de către cei ce au de gând să îşi petreacă o perioadă de timp la munte.
Ajunşi pe munte, turiştii sunt rugaţi insistent să fie atenţi la utilizarea focului deschis, întrucât pericolul de incendiu este substanţial în perioadele de caniculă. Pe de altă parte, în urma furtunilor din anii precedenţi, cantitatea de material lemnos uscat acumulat în unele zone împădurite este extrem de mare, prin urmare şi riscul de incendiu în urma utilizării focului.
A doua regulă de bază este echiparea corespunzătoare a turistului. „Îmbrăcămintea luată în bagaj trebuie să asigure confortul termic, protecţie în caz de ploaie, la contactul cu vegetaţia etc. Încălţămintea trebuie să fie potrivită reliefului accidentat de la munte, talpa fiind prevăzută cu profil aderent şi antiderapant”, explică salvamontiştii.
Plan B, fără scurtături
Înainte de plecarea spre munte e de dorit să se aleagă un traseu, dar şi un plan B, adică o variantă de rezervă, dacă se întârzie în ajungerea în zona montană dorită, astfel încât să evite deplasarea după lăsarea întunericului. O lanternă funcţională nu trebuie să lipsească din bagaj, amintesc salvatorii montani.
Turiştii trebuie să ia în serios dificultatea traseului şi să nu se hazardeze pe drumuri care presupun efort fizic mai mare decât posibilităţile proprii sau ale însoţitorilor. Sunt vizaţi copiii de vârstă şcolară şi persoanele suferinde de afecţiuni cronice care, sub influenţa factorilor de mediu şi/sau intensităţii efortului depus, pot evolua ca şi gravitate determinând apariţia unor situaţii periculoase pentru viaţă.
Salvamontiştii avertizează că la munte nu există scurtături şi sfătuiesc turiştii să nu iasă de pe poteca traseului marcat pentru a „tăia” serpentinele sau ocolişurile sau a aborda ceea ce pare o posibilă scurtătură. În caz contrar, se pot rătăci sau accidenta grav.
Hidratare asigurată
Turiştii care aleg să parcurgă diferite trasee trebuie să îşi asigure înainte de plecare o variantă de hidratare continuă a organismului. Alimentaţia trebuie să fie echilibrată, uşor digerabilă, bogată în vitamine, cu aport caloric pe măsura efortului presupus de efectuarea turelor de vizitare. Expunerea la soare între orele 11:00 – 16:00, fără mijloace de protecţie a organismului este contraindicată, la fel ca şi consumul de băuturi alcoolice, în mod special spirtoase.
De reţinut că SJ Salvamont – Salvaspeo Bihor şi-a adaptat rapid programul de patrulare şi asistenţă în zonele cu circulaţie turistică ridicată.
Foarte important
Ajutor de la Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor se poate solicita prin apel telefonic la 112 sau la 0-SALVAMONT (0-725826668) – Dispeceratul Naţional Salvamont.
Cei care sună la 112 ca să ceară ajutor pentru orice serviciu de urgenţă (poliţie, pompierii, ambulanţă, SMURD, Salvamont etc.) şi sunt în zone cu semnal de telefonie prezent intermitent (zona montană, deluroasă, păduri etc), nu trebuie să părăsească locul de unde au apelat 112 şi/sau în care aveţi semnal pentru că numai aşa salvatorii vor putea comunica cu ei şi vor putea ajunge mai repede la ei. Nerespectarea acestei proceduri poate determina o evoluţie negativă şi agravarea inutilă situaţiei de urgenţă a apelanţilor, avertizează salvamontiştii, care îi roagă pe cei ce vor cere ajutor să respecte neapărat indicaţiile şi recomandările dispecerilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!