Astfel, Codul Schiorului prevede ca pentru siguranţa proprie, dar şi a celorlaţi amatori de schi, să se respecte următoarele reguli: echipamentul de schi trebuie să fie în stare foarte bună, îmbrăcămintea să fie potrivită pentru condiţiile de iarnă, utilizarea căştii de protecţie fereşte capul în caz de cădere şi ar trebui purtată obligatoriu în special de către copii. Totodată, nu se practică schiul sub influenţa alcoolului. Prevenţia trece orice primeşte, iar în acest sens prima parcurgere a pârtiei ar trebui efectuată în viraje largi şi cu viteză redusă pentru a putea identifica porţiunile cu gheaţă sau denivelări, iar traseul abordat trebuie să fie potrivit cu pregătirea şi experienţa fiecăruia în domeniul schiului.
Atenţie sporită întotdeauna!
Înainte de plecare, e de preferat să fie ales un traseu care să evite grupurile, schiorii începători şi să permită oricând oprirea în caz de necesitate. Foarte important e să fie feriţi copiii şi schiorii mai puţin experimentaţi. „În caz că observaţi accidentarea unui schior din apropiere, căzut la pământ şi incapabil să se ridice singur, apropiaţi-vă de el şi nu acordaţi nici un fel de ajutor dacă nu aveţi o pregătire temeinică în domeniul primului ajutor medical. Puteţi face mai mult rău decât bine. Puteţi eventual să liniştiţi accidentatul, spuneţi-i să rămână întins la pământ, protejaţi-l de ceilalţi schiori şi solicitaţi imediat intervenţia salvamontiştilor de serviciu sau eventual a unei persoane cu pregătire medicală adecvată”, precizează Adi Marin, vicepreşedinte executiv SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Acordaţi prioritate pe pârtie şi la instalaţia de transport pe cablu salvamontiştilor de serviciu şi personalului pârtiei. În cazul în care observaţi apariţia pe pârtie a unor obstacole naturale -rădăcini, bolovani, colţi de stâncă – semnalaţi existenţa acestora personalului pârtiei. „Nu în ultimul rând, trebuie respectată cu stricteţe semnificaţia panourilor şi indicatoarelor amplasate în perimetrul pârtiei şi recomandările personalului de deservire a pârtiei şi ale salvamontiştilor de serviciu”, încheie Marin.
Legislaţie pentru pârtie
Schiorilor li se interzice prin lege, accesul pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului şi snowboard-ului – ca urmare a acestei prevederi, atragem atenţia celor care se îmbarcă pe instalaţia de telescaun de la pârtia Piatra Grăitoare de la Băiţa-Vârtop fără echipament de schi/snowboard, că vor efectua deplasarea tur-retur, fără să coboare din scaun la staţia din amonte.
Totodată se interzic şi: accesul la instalaţia de transport pe cablu din alte locuri decât staţiile stabilite, accesul şi coborârea pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement cu orice tip de sanie, schi-bob, alte dispozitive de alunecare gonflabile, dispozitive improvizate sau alte materiale, accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul, cu excepţia celor aparţinând serviciilor salvamont, de ambulanţă, poliţie, jandarmi, pompieri, precum şi cele de întreţinere a pârtiei, accesul auto în perimetrul delimitat al pârtiei. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 250 – 2.000 lei şi interzicerea accesului pe pârtia de schi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!