Pentru alinierea la normele și regulile europene, începând cu 2022, comercializanții de produse vor fi obligați să afișeze la raft, pe lângă reducere, cel mai mic preț pentru produsul redus în ultimele 30 de zile.
[eadvert]
Proiectul de Hotărâre de Guvern este în dezbatere la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT, după ce a fost propus de către ANPC.
Cei care nu respectă regulile, vor fi amendați cu până la 35.000 de lei. Proiectul urmează să transpună în legislația noastră prevederile Directivei UE, a Parlamentului European și a Consiliului din 27 noiembrie 2019.
Noile reguli spun că dacă proiectul de HG va fi oficializat, regulile intră în vigoare abia în 28 mai 2022.
Cei care vând produse vor fi obligați să afișeze în anunțul de reducere care a fost prețul anterior aplicat produsului din ultimele 30 de zile înainte de reducere. „Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț”, prevede, proiectul.
Dacă la un produs se face reducere de 20%, comerciantul trebuie să arate care a fost cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. Adesea, consumatorul este indus în eroare de către reducerile mari, dar produsul a costat și mai puțin decât prețul lui redus, în ultimele 30 de zile.
Aceasta este o practică des întâlnită, mai ales în perioada reducerilor, zile precum Black Friday sau alte perioade.
Trimite articolul
Xfoarte bine. in special lamagazinele de electronice gen altex , emag ..etc se practica aceste smecherii de inducerea in eroare a consumatorului
Sa faca asta si porcii de la emag, care maresc preturile cu 1-2 saptamani inainte de Black Friday ca sa aiba de unde scadea ! Mitici ordinari, scuzati pleonasmul!
Nu e rău că se implica autoritățile în pacalelille cu reducerile de preturi. Ar fi bine daca s-ar baga și-n farmacii. Sunt foarte multe prin oraș dar aparțin în mare majoritate doar câtorva lanțuri care dictează preturile pe piața cum vor ele. Spre exemplu, pană luna trecută medicamentul Adagin de 400 se putea cumpăra de la farmaciile Ellixir cu 6 lei, la Dona 23 lei iar la Dr Max și Catena 11,5 lei. Oare ce adaosuri au lanțurile de farmacii și de ce nimeni nu poate să-și mai deschidă o farmacie, in afara lor? Cine ar trebui sa fie interesat de asta?