Orădenii care locuiesc în Zona construită protejată s-au lovit de multe ori de strictețea administrației, când vine vorba de fațadele clădirilor și regulile de urmat pentru renovarea sau construcția unui imobil. Însă regulile pe care oamenii de rând trebuie să le respecte nu se aplică și atunci când beneficiarul lucrărilor este Primăria Oradea.
[eadvert]
Pe străzile nou reabilitate din centru, din perimetrul străzilor Sucevei – Armatei Române – Horea – Bacăului, constructorul a făcut legătura dintre jgheaburile caselor și canalizare cu țevi din PVC. Asta, în condițiile în care regulamentul spune clar că PVC nu este acceptat în zona centrală. Mai mult, țevile de plastic „înfrumusețează” inclusiv fațadele unor case nou renovate din zonă. Atunci când au fost montate, nu s-a ținut cont nici de regulament, nici de investiția făcută de proprietarii caselor în burlane noi sau în recondiționarea lor.
Bihon a solicitat Direcției de Cultură o poziție legată de acest aspect.
„Conform PUG Oradea, Regulamentul local de urbanism, Zona construită protejată Zona Centrală ZCP 01, Secțiunea 2 Utilizare Funcțională, art. 11 – Aspectul exterior al clădirilor, este prevăzut: În cazul intervențiilor vizând reparația, reabilitarea, restaurarea corpurilor existente, jgheaburile si burlanele se vor reface din tablă zincată, de zinc sau de cupru, în maniera tradițională”.
Ne-am consultat și cu un arhitect, care ne-a confirmat că „sigur Comisia de monumente nu avizează planșe în care scurgerile pluviale să fie reprezentate în maniera asta”.
„Racordurile dintre burlan și canalizarea publică trebuiesc tăiate/îmbinate la circa 5 cm deasupra trotuarului”, ne-a spus arhitectul.
„Este un calvar să îți renovezi o casă în centru. Mi-au întors documentația de vreo trei ori, din cauza unor detalii minore, în condițiile în care casa mea nu e vreun monument istoric. A durat 2 ani să îmi aprobe documentația pentru autorizație. Se leagă de absolut orice detaliu, sunt foarte multe restricții, iar toate aceste regulamente pe care noi trebuie să le urmăm la virgulă se traduc în foarte mulți bani cheltuiți pe o renovare sau o reabilitare. Este ok, e bine să fie reguli și am văzut că toate aceste reguli au rezolvat o parte din problemele din oraș. Însă nu e ok când regulile nu sunt aplicate unitar și când chiar autoritățile care fac aceste reguli le încalcă”, ne-a spus un orădean care și-a renovat o casă în perimetrul respectiv.
Orădeanul ne-a transmis și că în Certificatul de Urbanism scos pentru întocmirea documentației pentru autorizația necesară reabilitării casei, scrie: „Jgheaburile și burlanele se vor face din tablă zincată, de zinc sau de cupru în manieră tradițională”.
Contactat, arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș, nu a răspuns întrebărilor noastre. Ne-a trimis un răspuns prin intermediul Biroului de presă, în care spune că „în ceea ce privește echiparea edilitară pe această zonă, prevederile din Regulament (paragraful 12) nu prevăd această interdicție”.
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă informăm că, potrivit Regulamentului Local de Urbanism aferent PUG Oradea, aprobat prin HCL nr. 501/2016 – secțiunea ZCP01- Zona construită protejată; Zona centrală – paragraful 11, restricția de care vorbiți dvs. în sesizare, adică «interzicerea utilizării PVC» ca material în Centrul Istoric, se referă la tâmplăriile clădirilor noi sau reabilitate (cu anumite excepții – pt. blocurile de locuințe de exemplu)”, ne-a mai transmis instituția.
Condiții de echipare edilitară și evacuare a deșeurilor (potrivit Regulamentului Local de Urbanism)
- Toate clădirile se vor racorda la reţelele edilitare publice, zona beneficiind de echipare completă.
- Se interzice conducerea apelor meteorice spre domeniul public sau parcelele vecine.
- Se interzice montarea vizibilă, pe faţadele clădirilor, a tuburilor, transformatoarelor, contoarelor electrice precum şi a ţevilor, contoarelor şi a branşamentelor de gaz.
- Se interzice dispunerea aeriană a cablurilor de orice fel (electrice, telefonice, CATV etc).
- Fiecare parcelă va dispune de un spaţiu interior parcelei (eventual integrat în clădire)
Potrivit documentului citat, la secțiunea „Aspectul exterior al clădirilor” se precizează că la clădiri existente, „Intervenţiile asupra acestora se vor realiza în regim de restaurare, numai pe bază de proiecte detaliate fundamentate pe studii istorice şi investigaţii complexe asupra construcţiilor, avizate şi autorizate conform legii. Se vor folosi materiale şi tehnici adecvate, de regulă cele tradiţionale”.
Trimite articolul
XCe nu intelegeti, Primaria conduce oradenii sunt in slujba primariei, a primarului si a dezvoltarii. Orasul conteaza, nu locuitorii
-
Sluga lui Bolo și Birta ești tu, dragule.
-
Asa este. Daca ai treaba la Primarie te ai rezolvat,astepti si umbli degeaba pana iti ies ochii din cap, am uitat, mai si cheltuiesti o gramada de bani sau donezi terenuri. Uraaa
Conform Reglementarea tehnica P96-2015 pt executatare instalatii pluviale burlanele exterioare racordate la canal se realizeaza din tuburi de fonta de scurgere.
tipic romanesc 🙁 cine imparte parte-si face
Au ajuns niste taranoi care nu se pot ridica mai sus de cafa de porc cu cartofi pai sa conduca destinele unui oras.
-
exact, uitand de muraturi
Orice altceva numai restaurare nu se face, despre ce vorbim? S-a aruncat tone de elemente de pe cladiri istorice si inlocuite cu unele noi, mulaje, doar pentru ca nu corespund idealului, adica scos din cutie. Daca faci o restaurare, vin toti imbecilii atrasi de propaganda scelerata, si spun ca nu e bine, vor cat mai colorat, strident, instagramabil.
Una cer la altii si alta fac ei, tipic. Pt ei se poate orice.