Aleșii județeni au votat în ședința ordinară de luni un model de Regulament de gospodărire a localităților din județ. Acesta prevede obligațiile și răspunderile autorităților locale, instituțiilor publice, agenților economici și locuitorilor, cu privire la asigurarea și păstrarea curățeniei pe teritoriul comunelor. Proiectul de hotărâre aprobat de CJ mai prevede sancțiuni pentru cei care încalcă “normele privind buna gospodărire și întreținere a localităților”.
[eadvert]
Regulamentul a trecut cu 21 de voturi “pentru” și 12 “abțineri” ale consilierilor PSD și UDMR. De altfel, liderul grupului UDMR din CJ Bihor, Borsi Lorant, consideră că primarilor UDMR nu li se aplică acest proiect de hotărâre. “Aș dori să atrag atenția asupra faptului că fiecare primar UDMR din județ, unul câte unul, este un bun gospodar, și datorită acestui fapt se bucură de încrederea localnicilor, unii chiar și de mai bine și de 30 de ani. Au suficientă minte să decidă ce este cel mai bine pentru comuna condusă de ei, cum să mențină ordinea și curățenia, și nu au nevoie de un model din partea CJ. Acest model este menit pentru primarii care sunt rămași în urmă din acest punct de vedere. Luând în considerare că această hotărâre nu este valabilă în cazul nostru, UDMR se va abține la acest punct”, a comentat Borsi.
50.000 de euro pentru curățenie
În aceeași ședință a fost aprobat și programul „Împreună pentru un județ curat”, scopul acestuia fiind menținerea curățeniei în județ prin efectuarea unor acțiuni de igienizare și întreținere a curățeniei pe toate drumurile publice, șanțuri și acostamente, a cursurilor de apă și a zonelor turistice din județ. Programul va fi derulat în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2024. “Consiliul Județean Bihor va aloca anual suma de 500.000 euro, pentru a cofinanța primăriile care se înscriu în program. Fiecare primărie poate beneficia de o sumă cuprinsă între 10.000 și 50.000 de euro, care poate fi folosită în următoarele scopuri: achiziționarea unor utilaje necesare acțiunilor de curățenie/iginenizare în localități, achitarea serviciilor unor operatori economici care prestează activități de curățenie/igienizare, acoperirea cheltuielilor necesare funcționării/întreținerii utilajelor aflate în dotarea autorităților locale, dar și asigurarea fondurilor necesare pentru executarea acțiunilor de curățenie și întreținere în numele proprietarilor notificați în condițiile legii care nu își curăță terenurile, cu condiția recuperării cheltuielilor de la acești proprietari”, a anunțat CJ Bihor, printr-un comunicat de presă.
Comunele care vor avea prioritate în accesarea acestui program sunt: cele situate pe drumurile naționale unde Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj desfășoară programe de estetică rutieră, curățarea și taluzarea șanțurilor; sunt situate pe drumurile naționale sau județene care au o circulație de cel puțin o mie de mașini în 24 de ore; autoritățile locale care asigură o cofinanțare cât mai mare la obiectul contractului de asociere. După modelul aplicat de Ilie Bolojan la Oradea, când a fost primarul orașului, CJ Bihor a transmis că “legea permite autorităților locale să-i supraimpoziteze pe proprietarii care nu mențin curățenia terenurilor la frontul stradal și să realizeze lucrări de curățenie și/sau întreținere a acestor terenuri pe cheltuiala proprietarilor, după ce aceștia au fost notificați în prealabil și nu au luat măsuri”.
Trimite articolul
XVerii III fac opinie dezvoltatã când nu este cazul.
Se vede că udemereu sunt duși cu pluta, și încă mai voiau să fie în coaliție cu PNL atât la primăria Oradea cît și la CJ dar ei sunt separatiști cu borși in frunte, voiau să fie în coaliție pentru a-și implanta oamenii lor în funcții de conducere, ei tot timpul sunt Gică contra iar multe comune păstorite de ei prin primarii lor lucrurile nu merg bine de loc.
Ce obraznicie !
Noi si ai nostri suntem buni, prosti si puturosi sunteti doar voi !
Chiar nu-l pune nimeni la punct – in primul rand sefii UDMR – pe magarul asta ?
Realizati unde putem ajunge cu asemenea atiotudine ?
Stimate Borsi Lorant,
Acest regulament de gospodarire cred ca se aplica si primarilor UDMR, deoarece in fiecare seara in Diosig si Sacuieni unde sunt primari UDMR se ard gunoaie si frunze la greu. Locuitorii acestor comunitati nu pot sa stea seara in curte din cauza fumului. Din cate stiu in constitutie scrie ca fiecare cetatean are voie sa traiasca intr-un mediu curat si sanatos. A-r fi bine sa verificati si aceste aspecte nu doar sa alegeti intotdeauna partea castigatoare la alegeri, etc.