Câteva zeci de reprezentanţi ai şcolilor au participat ieri la dezbaterea regulamentelor pentru eficientizarea consumului de utilităţi respectiv pentru închirirea spaţiilor. Acestea sunt propuse de Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) şi de Direcţia Economică din Primărie şi au fost primite mai degrababă cu rezerve de cei pe care-i vizează.
„Ideea este că se cheltuie foarte mulţi bani pe utilităţi. Am monitorizat cheltuielile pe tot parcursul anului trecut şi facura a fost 5% din veniturile proprii ale Primăriei”, a declarat Cristian Beltechi, directorul AIO. Acesta a oferit şi câteva medii de consum: 530 lei pe elev la Gojdu, 506 lei pe copil la Grădiniţa 12 sau 468 lei pe copil la Grădiniţa 41.
Beltechi a cerut numirea unei persoane de contact de la fiecare unitate de învăţământ, care să comunice facturile la Primărie până-n data de 10 a fiecărei luni, să anunţe avariile în 24 de ore, să închidă robinetele când este cazul şi care să poate fi amendată dacă nu îşi face treaba.
30%, la facturi
O mai veche şi parţial respectată lege cere ca 30% din veniturile proprii ale şcolilor să intre la plata facturilor. Anul trecut, suma declarată de cele aproape 90 de unităţi şcolare orădene din închirieri a fost de 78.000 lei faţă de 68.000 lei anul acesta. Edilii bănuiesc că cifrele declarate de unităţi la aceste categorii nu sunt reale, motiv pentru care propun măsuri mai aspre de control. „Eu personal joc fotbal în vreo trei săli de sport Oradea şi niciodată n-am văzut nicio chitanţă. Pentru cantine sau altele, aş dori să văd şi eu un proces verbal de predare-primire. Chiriile la chioşcuri sunt mici, medii şi mari, fără niciun discernământ. Este nevoie de o măsură unitară”, crede directorul AIO. Mihai Oaie, şeful compartimentului şcoli din AIO propune ca pentru sălile de sport să se ţină o minimă evidenţă a închirierii, care să fie comunicată lunar Primăriei.
Îşi stabilesc chiria
În numele directorilor a vorbit Nicolae Ungur, inspector general adjunct. Acesta nu vede utilitatea regulamentelor atâta vreme cât anul viitor va intra în vigoare legea care impune un cost standard pe elev, în care să fie incluse în utilităţile. „Să nu ajungem în situaţia de a se bate cap în cap instituţiile, pentru că consiliul de administraţie al şcolii are dreptul legal de a stabili tariful de închiriere”, a avertizat trimisul Inspectoratului Şcolar. Alţii au reclamat probleme tehnice pentru care, spre exemplu, nu pot închide căldura. Întrunirea a fost cadru pentru câteva sugestii de bun simţ. „De ce nu ne ajutaţi să dotăm băile cu robinete care se închid singure. Pentru lumini, mă gândesc la senzori de mişcare”, a propus Mircea Gârba, directorul Şcolii Generale 16, care a insistat şi pentru izolarea termică a clădirilor ca măsură de economisire. Regulamentele vor intra în dezbaterea Consiliului local la finalul lunii ianuarie, completate cu sugestiile directorilor.
C.GH.
Ilie Bolojan a parasit dezbaterea
Citiți principiile noastre de moderare aici!