Clădirile reabilitate din Centrul Istoric al Oradiei sunt din nou în atenția edililor: cei care și le vor curăța de praf și pânze de păianjen, cu soluții și tehnici specializate, primesc scutire de jumătate din impozitul pe un an; cei care le neglijează primesc 500 de lei amendă/apartament, iar cei care și le curăță cu alte variante sunt lăsați în pace. În esență, acestea sunt prevederile punitive importante ale acestui act normativ, expuse de primarul Florin Birta.
[eadvert]
Conform acestui regulament de întreținere și curățare a fațadelor clădirilor, se pot aplica două tipuri de curățare a fațadei. Praful și impuritățile pot fi îndepărtate manual sau există metoda mecanico-chimică, cu echipamente și soluții compatibile cu materialele de construcții. „Am făcut un test la Palatul Stern, în 2019, când am curățat clădirea. Nici azi nu sunt urme de pânze de păianjen”, a declarat Birta. Conform acestuia, prin curățarea mecanico-chimică se obține garanția că pentru 4 sau 5 ani, clădirea se menține curată. El a mai spus că „am început să introducem aceste soluții în vopsirea fațadelor, astfel încât la finalizarea lucrărilor, proprietarii să nu mai aibă problema aceasta pentru o vreme”.
Procedura de aplicare a regulamentului prevede că Poliția Locală va trimite proprietarilor notificări și o notă de evaluare a curățeniei fațadei, conținând și un termen de conformare, cuprins între 1 și 3 luni, în funcție de complexitatea operațiunilor necesare. În caz de neconformare, amenda e de 500 lei pentru fiecare apartament din clădire, plătibil 1/2 în 15 zile. Pe partea de facilitate, primarul spune că regulamentul prevede scutirea de 50% din impozit pentru un an de zile.
Strict după cifrele experimentului cu Palatul Stern, costul pentru tratarea chimico-mecanică este de 15 lei/mp; în cazul Palatului Stern, suprafața a fost de 1.060 mp, iar costul de 15.400 de lei.
Regulamentul intră în dezbatere publică acum și parcurgând toți pașii, ar urma să fie pus în aplicare de anul anul viitor.
Trimite articolul
XPe site-ul primariei anuntul a fost postat in 6 august, cu termen pana la 23.08.2021. Deci, cum se mai poate afla acum in dezbatere publica? Tipic ca la noi…. vocea cetateanului nu mai conteaza, doar banul lui.
Nu mai bine ii amendati pe toti din start?
Ai buletin de Oradea? Amenda!
Se simplifica hartiile devine tot mai rapid. Pentru dezvoltare, evident
Alta metoda de a face bani. 😂😂😂
Și pe dobitocii ăia care au vandalizate clădirile ? Avem sute de camere peste tot dar nu sunt prinse făptașii oare de ce?
Gata, tov’ Birta, promitem să le curățăm, să iasă cât mai bine în pozele muierii.
Birta a văzut oare stâlpii de iluminat din centru? Full de panza de păianjeni uneori frate fac ciorchini panza și jegul de pe ele. 500 lei amenda/pt fiecare aiurit din primărie care vede selectiv (domeniile primăriei sunt invizibile pt ei) (apropo și noua stație de tramvai de pe Magheru arata jalnic deci un jeg ce e pe ele mereu! oribil)
-
Capul lui birta e plin cu panza de paianjeni.
Bani pt tovarasul Birta ! Scoate amenzi pe banda rulanta pt ”dezvoltarea orasului ”
Cele mai jegoase sunt proprietatile primariei unde ,ambrozia e la loc de cinste!
pe magheru de ce nu spala nimeni sticla de pe copertina de la pasaj, inainte nu se vedea ca era mata , acum e sticla e plin de praf si gainat, le spala doar ploaia.
-
Deficiențele ce țin de domeniile publice nu se vor amenda, nu există cadru legal și nu se va crea, că nu-i fraieră Primăria să se auto-amendeze. Se pot trimite petiții la infinit pentru canalele care au capacul mai jos cu 3 cm față de nivelul cadrului acestuia, pentru cordonul de borduri separatoare de sensuri de pe Decebal aflat într-o stare dezbinată cu elemente dislocate, rromii care circulă zilnic pe pista de biciclete cu căruțele creând astfel un “green track” (de la balega verde lăsată), târfele de pe Borșului, imagine superbă pentru turiștii abia sosiți în țară. Traficanții de țigări de la Piața Rogerius, șinele de tramvai de pe Primăriei și Olimpiadei care fac deranj fonic la locatari, discomfort la călători și cauzează în timp probleme tehnice vagoanelor de tramvai (se poate rezolva repede și ieftin, dar nu ia atitudine nimeni din OTL, că nu sunt constrânși). Sigur vor mai fi introduse alte taxe aiuristico-fantastice, brainstormingul din Primărie dă rezultate.
O altă sursă de muls bani de la fraierii orașului. Cineva apropiat de Primărie are o firmă specializată și așa îi asigură venituri garantate. Cum stă treaba în cazul imobilelor aflate în proprietatea ADP și închriate? Se va impune chiriașilor?
Nu va trece mult timp și poate această “idee” va deveni o mega-aberație ce se va extinde pentru tot orașul inclusiv pentru blocuri. Populația se poate opune, nu. Eterna îndemnare; cui nu-i convine, să se mute din Oradea.
Bună ziua,
Sunt o echipă de profesioniști din județul Bihor specializați pe servicii de curățătorie pe diferite departamente printre care și cel de fațade. Vă stăm la dispoziție cu privire la orice, chiar și la un simplu sfat, o îndrumare cu privire la această nouă lege. Ne găsiți pe google, facebook sau instagram sub numele de Curăță cu Robin.
Vă dorim o zi bună!