Aprobarea, anul trecut, a Hotărârii de Guvern nr. 1059/11.12.2013, care legiferează „soluţia finală” pentru câinii fără stăpân, serveşte, la fix, ambiţiilor administraţiei locale orădene. Regulamentul pentru maidanezi, care prevede posibilitatea eutanasierii în 14 zile a câinilor din adăpost, împreună cu unul care introduce obligativitatea sterilizării câinilor cu stăpân fac obiectul primei dezbateri publice anunţate de Primărie în acest an!
La mila primarului
Angajaţii Administraţiei Domeniului Public SA (ADP) îşi pot continua activitatea fără teama dosarelor penale. În prezent, regulamentul după care lucrează angajaţii de la „Grivei” este suspendat pe fondul unor procese intentate de Federaţia pentru Protecţia Animalelor. În prezent, la Grivei sunt aproximativ 205 câini comunitari.
„Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Oradea” aduce la mila primarului Ilie Bolojan soarta maidanezilor din adăpostul Grivei. Şi, judecând după experienţele anilor trecuţi, toleranţa sa faţă de acest subiect s-a dovedit … limitată.
„Este interzisă eutanasierea câinilor fără stăpân care nu suferă de boli incurabile înainte de expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinelui în adăpost”, spune un aliniat al regulamentului. „Decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicaţi, adoptaţi, adoptaţi la distanţă sau menţinuţi în adăposturi, după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului Municipiului Oradea a unui formular special”, vine o altă lămurire câteva paragrafe mai jos.
Draftul de regulament insistă pe faptul că „până la ridicarea tuturor câinilor de pe teritoriul Municipiului Oradea, numărul celor adoptaţi la distanţă nu poate ocupa mai mult de o treime din locurile disponibile în adăposturi”.
ADP poate „prelungi cazarea peste perioada de 14 zile lucrătoare, pentru câinii care nu au fost revendicaţi, adoptaţi sau adoptaţi la distanţă, dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor”. Prelungirea şederii se face, ca şi eutanasierea, printr-o decizie a împuternicitului primarului, pentru fiecare câine în parte.
Transparenţă
De musai sau de bunăvoie, funcţionarii Primăriei au prins în regulament şi prevederi referitoare la acţuinile premergătoare eutansierii animalelor.
Astfel, dacă stăpânul unui câine ajuns la „Grivei” este identificat după cip-ul animalului, ADP are obligaţia să notifice proprietarul câinelui, în termen de maxim 24 ore, prin telefon, e-mail sau prin alte mijloace în baza datelor înregistrate în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. La rândul lor, stăpânii au obligaţia să îşi ridice animalul de companie în termen de maxim 7 zile de la data notificării.
Dacă stăpânul nu înţelege să îşi respecte datoria faţă de animalul său, în termen de alte şapte zile, câinele poate fi adoptat de altcineva.
ADP „va promova adopţia şi revendicarea câinilor şi va informa constant populaţia din municipiu cu privire la programul de funcţionare a adăpostului public pentru câinii fără stăpân, asigurând transparenţa”, cere articolul 35. Astfel, ADP ar trebui să monteze panouri informative la intrarea în adăpost, care „să să conţină cel puţin următoarele informaţii: data şi locul capturării fiecarui lot de câini, numărul cuştilor în care câinii respectivi sunt cazaţi” sau alte date de contact ale Serviciului specializat. ADP ar trebui să îşi facă un website pentru accesul publicului la informații şi să organizeze periodic târguri de adopţie a câinilor fără stăpân.
Cu porţile deschise
Propunerea de regulament deschide porţile adăpstului pentru vizitatori dar şi procedurile până la eutanasiere, în faţa asociaţiilor de protecţie a animalelor.
Astfel, „accesul publicului în adăpostul public pentru câinii fără stăpan este permis zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Sâmbăta şi duminica şi în timpul zilelor de sarbatori legale, accesul publicului in adapost, in vederea adoptiei se face în intervalul orar 10-12(…) Vizitatorii au dreptul să fotografieze şi să filmeze câinii din adăpostul public”, se arată în regulament. Tot de creşterea transparenţei ţine şi prevederea că reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor pot participa la examenele medicale ale câinilor, în baza solicitării scrise adresate ADP.
În dezbatere
Hotărârea de Guvern nr. 1059/11.12.2013 cere în mod expres administraţiilor locale planuri de intervenţie în problema câinilor fără stăpân, în termen de 60 de zile de la aprobarea sa, ne-a spus Mircea Stejăran, şef în cadrul Direcţiei Tehnice, motivând graba de a rezolva regulamentele la început de an. „Până în 12 februarie trebuie să avem regulament”, precizează acesta.
Dezbaterile regulamentelor vor avea loc astfel: joi, 16 ianuarie, de la ora 17:00, în Sala Mare se discută regulamentul maidanezilor iar vineri, de la ora 17.00, în aceeaşi locaţie, se va expune cel care îi priveşte pe proprietarii de câini din Oradea.
Cei interesaţi să facă propuneri, sugestii sau recomandări la cele două regulamente atașate o pot face în scris, până în data de 14 ianuarie pe adresa de mail mircea.stejeran@oradea.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!