Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că la Șinteu, Consiliul Local a aprobat Regulamentul de conformare specifică locală, care stabilește ce reguli trebuie urmate de localnicii care vor să construiască în comună. „Împreună cu arhitecții care au realizat regulamentul, am participat la ședință pentru a susține adoptarea lui”, a precizat Ilie Bolojan, într-o postare pe Facebook.
[eadvert]
Astfel, noile reguli stabilesc că se poate construi pe parcele de teren de minimum 5000 de mp, distanța minimă între două construcții, amplasate pe parcele diferite, trebuie să fie de 50 de metri, înălțimea maximă este limitată, iar pentru fațade se pot folosi doar culori și materiale prevăzute în regulament. Tipul și pantele acoperișurilor sunt și ele stabilite prin documentul votat luni. Potrivit sursei citate, prin această inițiativă se urmărește protejarea peisajului rural din zona Munților Plopiș și a arhitecturii tradiționale specifice comunității slovace de la granița județelor Bihor și Sălaj, dar și identificarea potențialului de dezvoltare al zonei și stabilirea direcțiilor după care zona se poate dezvolta în anii următori.
Și alte comune vor urma modelul
„În această vară vom discuta cu primăriile din vecinătate să adopte și ele acest regulament în arealul locuit de comunitatea slovacă: Borod și Aușeu, în Bihor și Plopiș, în județul Sălaj. În scopul reabilitării caselor vechi ale localnicilor, Consiliul Județean Bihor și Primăria Șinteu vor constitui un fond de reabilitare. Din acest fond, după modelul aplicat la reabilitarea fațadelor în Oradea, vom acorda credite fără dobândă sau granturi pentru cei care-și vor reabilita și conserva casele vechi ale comunității slovace”, a explicat președintele CJ Bihor. Șeful de la Județ consideră că „până acum construcțiile nu au fost scăpate de sub control” la Șinteu, motiv pentru care zona montană de pe raza comunei ar putea deveni un model de dezvoltare durabilă. „Procesarea produselor zonei, creșterea animalelor și turismul sunt direcțiile în care zona se poate dezvolta”, a conchis Ilie Bolojan.
Ghid pentru zona montană, aprobat de CJ
Anul trecut în iunie, Consiliul Județean Bihor a votat un ghid de construire pentru zona montană, care urmărește, potrivit inițiatorilor, crearea unui aspect unitar, prin obligarea celor care doresc să construiască unități de cazare și agrement, dar și case de locuit la munte, la respectarea unor reguli privind aspectul, materialele folosite, distanța dintre construcții, dar și culorile sau suprafețele minime pe care se poate construi. Noul regulament a fost întocmit în colaborare cu județele Cluj și Alba. La data aprobării documentului, Ilie Bolojan a declarat că a discutat cu primăriile care urmează să aibă pe teritoriul lor zone care ar face obiectul acestui ghid. „Ar urma ca până la finalul anului, în parteneriat cu cele 36 de primării, să pregătim documentații de urbanism care să devină reglementări locale, iar de anul viitor să avem reguli clare puse în aplicare”, a spus anul trecut președintele CJ Bihor. O atenție aparte în constituirea regulamentului s-a îndreptat spre comuna Șinteu, unde trăiește o comunitate de slovaci. „Vrem ca identitatea slovacă a acestei comunități emblematice să se prezerve în anii următori, având în vedere depopularea zonei și transferul de proprietăți care este destul de consistent. Acest document urmează să devină cu certitudine un regulament de urbanism, pentru că avem un acord cu primăria Șinteu”, a mai declarat atunci Bolojan. Un regulament asemănător a fost realizat în urmă cu 14 ani, de Ministerul Turismului, regulament care nu a fost niciodată implementat. Specialiștii care au muncit atunci la proiect s-au inspirat din legislația unor țări precum Italia sau Franța. „Sunt țări unde zona montană arată ca un loc de basm, datorită acestor reguli”, ne-a declarat Maria Tătar, președintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Bihor, cea care a lucrat la ghidul uitat în sertare.
Trimite articolul
Xasta dupa ce si-a terminat Mircea Malan casa, nu-i asa? A facut acolo o oribilitate imputita si hop, cum a terminat el, Sinteu are regulament cu privire la constructii… i-as ineca pe toti dar nu merita sa mi-o dea careva la buci in puscarie pentru asta