Potrivit informaţiilor primite de la ITM Bihor, Legea nr. 52/2011privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, începând cu data de 17.06.2014, a fost actualizată.
Angajatorii beneficiari ai muncii cu zilieri, pentru care zilierul desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pot fi: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale întreprinderea familiale. Noile Registre de evidenţă a zilierilor pot fi achiziţionate de la ITM Bihor.
„Instituţiile publice nu au calitatea de beneficiari, cu excepţia serviciilor de gospodărire comunală gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: sere, spaţii verzi şi grădini zoologice, în conformitate cu ART. 1(3) al Legii nr.52/2011 actualizată”, a precizat Marius Rotar, inspector şef al ITM Bihor.
Munci prestate
Conform prevederilor Legii nr.52/2011 actualizate, munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta doar în anumite domenii prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN), actualizată. Astfel, zilierii pot munci în agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cu excepţia crescătorilor de animale în sistem semiliber, tradiţional şi transhumanţă – diviziunea 01; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02; pescuit şi acvacultură – diviziunea 03. De asemenea, zilierii mai pot fi folosiţi la colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase – clasa 3821 şi 3811; la recuperarea materialelor – grupa 383; la comercializarea cu ridicata a produselor agricole brute şi al animalelor vii – grupa 462. În activitităţile de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823, precum şi în cele de publicitate – grupa 731, potfi folosiţi, de asemenea zilierii.
Alte activităţi în care se pot folosi zilieri sunt cele de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004; activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste – clasa 7220 (săpături arheologice). Nu în ultimul rând, zilierii mai sunt utilizaţi în activităţi desfăşurate în sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice – cod 0141.
„Activităţile de manipulare mărfuri şi activităţile de curăţenie şi întreţinere se prestează numai în domeniile de activitate prevăzute mai sus”, a subliniat Marius Rotar.
Registrele de evidenţă a zilierilor (modelul nou) pot fi achiziţionate de la sediul ITM Bihor camera P01, la cerere, în baza următoarelor documente: cerere tip pentru eliberarea registrului (care se găseşte pe site-ul ITM Bihor); copie a actului de identitate a reprezentantului legal beneficiar; copie a codului unic de înregistrare fiscală; delegaţie specială (după caz) pentru ridicarea registrului.
Preţul unui Registru de evidenţă a zilierilor este de 81,84 lei şi se va achita la casieria ITM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!