Doar că solemnitatea evenimentului e pe cale să atingă ridicolul din cauza întregii tevaturi juridice ţesute în jurul statuii. În urma procesului intentat de Ioan Mihele – sculptorul care a câştigat concursul de idei dar a pierdut execuţia statuii, instanţa de judecată a dictat suspendarea HCL 764/2011 privind acordul Consiliului Local cu privire la realizarea statuii Reginei Maria pe amplasamentul din P-ţa Ferdinand. Sculptorul cere anularea şi daune materiale de 150.000 euro, informează juriştii Primăriei.
Locul I, tras pe dreapta
Jocul „de-a statuia” a început anul trecut, când Primăria a aruncat sculptorilor o provocare artistică: realizarea unei reprezetări a Reginei Maria din gips. Pe baza lucrării câştigătoare urma să se realizeze o statuie în bronz, ce urma să înnobileze Piaţa Ferdinand. Juriul de specialişti a ales câştigătoare lucrarea lui Ioan Mihele – regina cu un crin în mână, al doilea punctaj fiind întrunit de lucrarea sculptorul Dumitru Paina, care o înfăţişează pe regină ţinând un sul în mână. Pe atunci, primarul Ilie Bolojan şi-a mărturisit preferinţa pentru lucrarea plasată pe locul al II-lea.
Imediat după concurs, Dumitru Paina a contestat decizia juriului dar în scurt timp, Consiliul local a decis să nesocotească părerea experţilor şi să încheie contractul de execuţie cu sculptorul Paina. Cum era de aşteptat, sculptorul Ioan Mihele a dat Consiliul local în judecată. Pe 7 februarie 2012, Tribunalul i-a respins cauza ca nefondată dar Curtea de Apel i-a acceptat procesul. Pe 21 august instanţa a dispus suspendarea HCL 764/2011 pe durata procesului! De unde şi situaţia în care se află acum edilii. Au statuie, au invitați dar le lipsesc condițiile legale pentru amplasare.
Prea târziu, statuie era gata…
„Pe 21 august, când justiţia a decis suspendarea aplicării HCL, statuia era deja gata. HCL-ul a produs efecte juridice, suspendarea este tardivă”, declară primarul Ilie Bolojan.
Acesta se arată indignat şi de daunele materiale cerute în proces: „cred că statuia n-a costat mai mult de 5.000 de euro. E vorba de un tupeu imens să ceri 150.000 de euro daune materiale”. Ca ieșire din impas, edilul susţine că nu are altă cale decât să meargă înainte cu festivitatea aşa cum a fost programată. „Ce era să facem când am anunţat dezvelirea statuii de Ziua Oraşului şi au fost invitaţi şi şi-au confirmat participarea reprezentanţi ai casei regale? Mai ales că pe 21 august treaba era gata!”, zice Ilie Bolojan.
Directoarea juridică a Primăriei, Eugenia Borbei, consideră că Primăria „se află în situaţia de a nu putea fi pusă în practică a sentinţă definitivă”.
„La vremea când s-a semnat contractul de execuţie nu exista niciun impediment legal de a merge înainte cu comanda lucrării. Acţiunea în justiţie s-a introdus în 7 februarie 2012 dar suspendarea HCL a obţinut-o abia pe 21 august, când era statuia era gata”, precizează și jurista.
Primul termen al procesului pe fond este stabilit pe 3 octombrie. Dacă edilii îşi respectă programul stabilit, pe când se dumireşte justiţia ce-i de făcut cu statuile, Regina lui Paina va fi de mult „înscăunată” pe soclul din Piaţa Ferdinand.
Concurs de idei pentru statuia Reginei Maria
Fac loc Reginei Maria
Citiți principiile noastre de moderare aici!