Statuia regelui a fost adusă în patru bucăți la Oradea: soclul împreună cu picioarele, calul și bustul regelui, capul regelui și piciorul suspendat al calului. Toate piesele au fost puse pe trotuarul din fața Palatului Episcopiei Greco-Catolice, acolo unde a și început ansamblarea statuii. Mulţi au fost frapaţi de rozaliul bronzului nepatinat sau de lipsa de finisaj a lucrării.
Ovidiu Petroman, din partea atelierului unde a fost turnată statuia, din Zimand, ne-a spus că statuia urmează să treacă printr-un un tratament chimic pentru a primi patina necesară şi că îmbinările urmează să îi fie umplute. Conform viceprimarului Birta Florin, sâmbătă sau luni, Ferdinand ar putea fi urcat pe soclu.
Lucrările de descărcare și mutare a lui Ferdinand, respectiv deansamblare și încărcare a lui Viteazul au fost supravegheate în Piața Unirii de către viceprimarul Florin Birta.
Câteva ore mai târziu, în plenul Consiliului local, în Sala Mare, primarul Ilie Bolojan a anunţat că dezvelirea va avea loc în 23 mai, când se împlinesc 100 de ani de la vizita familiei regale în Oradea.
Dialog cu jandarmii și cu viceprimarul
Asociația Culturală „Mihai Viteazul” a încercat, fără succces, să împiedice înlocuirea statuii lui Mihai Viteazul. Aceștia au susținut, la unison, că Regele Ferdinand ar trebui amplasat tot în Piața Unirii, dar în altă zonă. Până ca echipa de muncitori să înceapă mutarea statuii, membrii asociației au dialogat atât cu reprezentanții Jandarmeriei cât și cu viceprimarul Florin Birta. „Să nu uităm că în 1924 aici a fost amplasată statuia Regelui Ferdinand. Nu a venit acum primăria să-l inventeze pe Regele Ferdinand. Dacă era vorba de o reparație morală, Regele Ferdinand, în 90, după Revoluție, trebuia pus aici în Piața Unirii. Statuia lui Mihai Viteazul se dă acuma jos, trebuie reabilitată, iar apoi va fi amplasată în Centrul Civic, în fața Catedralei Episcopale. Acolo va fi o piațetă pietonală în anul 2021, o să vedeți că va fi o locație extraordinară pentru Mihai Viteazul”, i-a asigurat viceprimarul pe protestatari.
Cu scandal
În vreme ce statuia lui Mihai Viteazul survola Piaţa Unirii dinspre soclu spre trailer, legată în chingi şi ridicată cu macaraua, la sol, partizanii rocadei voievod – rege erau ţinta unor acuze dintre cele mai dure: „Nu vi-i ruşine, trădători de ţară! Bandiţi ordinari, fără lege şi fără ruşine. Să vă fie ruşine, bandiţilor?! Unde-i Iohannis, trădătorul şi nazistzul? Pe ăsta-l luaţi să îl puneţi pe ăla?! Am fost în revoluţie şi am riscat viaţa! Unde-i Bolojan, fără ruşine şi fără neam?! Unde sunteţi, liberali?! L-aţi trădat pe Alexadru Ioan Cuza şi aţi adus regele! Să vă fie ruşine! Nu sunteţi români, mă! Unde-i tineretul să ştie adevărul?! Ce faceţi cu simbolul Româinei, trădători de neam şi de ţară?! Seca-v-ar mâinile! Bată-vă Dumnezo!”
Aducând în discuţie cea mai veche marotă locală, un grup de romi s-au interesat de ce în locul românului Mihai e adus „ungurul” Ferdinand. După ce au primit lămuriri că Ferdinand nu e ungur, au plecat cumva liniştiţi că în centrul oraşului va fi… „regele Mihai”.
Peste măsură de nemulţumit, generalul (r) Grigore Bartoş s-a plimbat prin mulţimea adunată la „show” declamând că ceea ce se întâmplă este „o crimă”, că Mihai Viteazul şi-a dat viaţa „pentru români, pentru ardeleni”.
De altfel, la întreaga operaţiune au asistat mai mulţi rezervişti cu grade înalte, afisând figuri lungi, nemulţumite, obişnuiţi ai manifestărilor oficiale organizate de oraş şi judeţ.
Lucrările de demontare a statuii lui Mihai Viteazul au fost efectuate fără probleme, aceasta fiind urcată apoi pe trailer și transportată într-o hală unde va fi supusă unor lucrări de recondiționare. Întregul proces de mutare și așezare pe trailer a fost efectuat cu mare atenție, pentru ca statuia să nu sufere daune.
[related-post post_id=”2249622″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!