Cel mai greu cartof are 1.13 kg şi poate creşte numai la Șinteu. Cartoful reprezintă un aliment de bază nu doar în preparatele româneşti, dar şi în cele slovace. Iar slovacii din România ştiu să-l sărbătorească aşa cum se cuvine, organizând un întreg eveniment în cinstea sa. Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România a organizat sâmbătă 15 octombrie 2016, cea de-a XVII-a ediţie a Sărbătorii Cartofului. Vedeta a fost, evident, cartoful.
Pe lângă cel mai mare cartof a fost desemnat şi Cartoful cu cea mai interesantă formă şi Cea mai lungă şi neîntreruptă coajă de cartof. La fiecare categorie, primele trei locuri au fost premiate. Cina-večera a avut în prim-plan mâncărurile din cartofi, iar petrecerea- Zabava a fost un bal destinat cartofului. rimul local cu specific slovac la Șinteu sa inaugurat tot ieri cu ocazia sărbătoriri zilei cartofului la Șinteu. Şi pentru ca tabloul să fie complet a fost inaugurat şi primul local destinat cartofului: Huta -Slavia, cu program zilnic 8:00-22:00. Programări se pot face la telefon: 0259 447 447.
Specialitate este placinta din cartofi-podlesneak, un produs 100% bio, despre care bucătarii spun că nu îngrășa . Este un produs special pentru vegetarieni, dar şi pentru cei care vor să înlocuiască friptura cu podlesneak. Şi iubitorii de folclor au avut secţiunea dedicată lor. Pe scenă au urcat: „Izvoraşul” din Şinteu, „Teişorul” din Budoi, „Trifoiaşul” din Vărzari, „Inimioara” din Borumlaca şi „Cerovina” din Valea Cerului.Festivalul se încheie cu un bal tradițional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!