După „Stagiunea permanentelor frumuseţi”, care s-a bucurat de un succes enorm la Oradea, infatigabilul Tudor Gheorghe s-a reîntors în urbea de pe Criş. De această dată artistul a pregătit un spectacol, în premieră, menit să aducă în atenţia publicului imaginea în stare pură a poeziei româneşti. Evenimentul s-a consumat, miercuri seara, la Filarmonica de Stat din Oradea.
„Am pornit să iau pulsul naţiei, să verific dacă mai există oameni care ascultă poezie. Îl felicit pe Traian Băsescu, care a spus că România este o ţară de manelişti. Cei care vin să asculte astfel de concerte nu agrează manelele. Maneliştilor nu le pot explica fiorul poetic”, a spus Tudor Gheorghe, dezamăgit că în sala de spectacole a Filarmonicii s-au aflat cu puţin peste 100 de persoane.
Spaţiu liniştitor
„Ea vine seara şi n-o chem/Şi de tăcerea ei mă tem/Şi tace atât de mult şi greu/C-aud cum plânge Dumnezeu”…, a început Tudor Gheorghe spectacolul „Chemarea păsării de acasă”, citând din poezia lui Mircea Micu, unul din cei mai însemnaţi poeţi contemporani. Întreg spectacolul pe care l-a prezentat publicului orădean a fost inspirat din operele lui Mircea Micu.
Singur, doar cu chitara, timp de două ore, maestrul permanentelor frumuseţi a încercat să-i introducă pe orădeni într-un orizont liniştitor, interpretând poezii, precum: „Presimţire”, „Mă mai visezi”, „Dor de cai”, „Dacă te-aş săruta”, „Când mai credeam” sau poeme pentru mama. Artistul a interpretat şi „Cântecul străinătăţii”, „Colind de iarnă” sau „Mi-e dor de ea”.
Menestrelul le-a mărturisit orădenilor că în viitor va realiza spectacole, inspirate din poezia lui Nichita Stănescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, precum şi un spectacol în care va interpreta cântece naţionale.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!