Orădenii care au participat la deschiderea Cafenelei Moszkva din Oradea au avut parte de o călătorie spectaculoasă în lumea jazz-ului. Călătoria a pornit de la bluess, a continuat cu jazz, negro-spirituals, gospel şi s-a încheiat cu jazz contemporan. Spectatorii au fost călăuziţi de renumitul jazz-man Harry Tavitian şi de percuţionistul Cserey Csaba.
,,În jazz, importantă este relaţia dintre interpret şi public’’, le-a arătat pianistul Harry Tavitian spectatorilor. Acesta le-a explicat celor prezenţi la spectacol ce este jazz-ul, de unde îşi trage seva şi ce reprezintă el ca fenomen în sine, nu numai sub aspect muzical.
Salturi în timp
Concertul a debutat cu piesa ,,This train’’ şi a continuat cu alte melodii inspirate din foclorul balcanic. Harry Tavitian şi Cserey Csaba au făcut o sumedenie de salturi în timp.
,,Aş vrea să ne întoarcem în vremurile de dinaintea apariţiei piesei pe care am cântat-o adineaori – This train – când negrii au fost luaţi sclavi şi au fost duşi să lucreze pe plantaţiile agricole din sudul Americii. Ca să-şi uşureze munca au început să cânte. Aşa au apărut work-song-urile’’, a spus Harry Tavitan, înainte să interpreteze piesa ,,Pick a Bale of Cotton’’.
De la ,,Pick a Bale of Cotton’’, Harry Tavitan a trecut la negro-spirituals, interpretând alături de percuţionistul Cserey Csaba ,,Jesus on the Main Line’’. Spectacolul a continuat cu un dans specific balcanic, într-o măsură proprie Bulgariei şi cu un cântec de dragoste armenesc (Mireasa de pe munte). Harry Tavitian şi Cserey Csaba au încheiat concertul cu o selecţie de cântece de pe cel mai recent album al lor, ,,Birth’’ (Naşterea).
Muzica celor doi a fost apreciată de public, atât pentru energia pozitivă pe care a transmis-o, dar mai ales pentru pasajele încărcate de o tensiune dramatică. La fel de apreciată de public a fost şi comunicarea între cei doi, care s-a transmis şi între scenă şi spectatori. Cei doi maeştrii ai jazz-ului românesc au fost îndelung aplaudaţi de publicul entuziast.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!