În vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată (munca la gri), la drepturile și obligațiile pe care le au aceștia, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”, Inspecția Muncii desfășoară, prin inspectoratele teritoriale de muncă, Acțiunea de informare „Muncește legal! Cunoaște-ți drepturile!”.
[eadvert]
„Scopul acestui demers este de a ne asigura că cetățenii își cunosc drepturile și ştiu cui să se adreseze dacă întâmpină probleme, pentru a evita în acest fel, situațiile de abuz asupra lucrătorilor”, explică Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.
Fără jumătăţi de măsură
Pe considerentul că „O persoană informată nu poate fi exploatată!”, pe lângă comunicarea mesajelor generale privind prevederile legale în cadrul relațiilor de muncă, sub forma unor pliante expuse la avizierul instituției și pe site-ul www.itmbihor.ro, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a distribuit pliantele transmise de către Inspecția Muncii, atât în locurile de muncă în care se desfășoară acțiuni de control, cât și în locuri consacrate ca având afluență de persoane (ex.: primării, gări, autogări, etc.), inclusiv în mediul rural prin intermediul Prefecturii Bihor și a primăriilor din județ.
Angajaţii trebuie să ştie că, contractul individual de muncă se încheie în formă scrisă, se înregistrează în Registrul general de evidenţă a salariaţilor şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat, iar un exemplar al contractului se înmânează salariatului.
Obligația de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă și înmânarea unui exemplar pentru salariat, îi revine angajatorului. Există mai multe tipuri de contracte individuale de muncă: contract individual de muncă, contract cu clauză de telemuncă, contract de muncă temporară, contract individual de muncă la domiciliu şi contract de ucenicie.
Contractul individual de muncă se încheie numai în formă scrisă pe durată nedeterminată și uneori pe durată determinată. Acesta se încheie înainte de a începe activitatea, iar perioada de probă se desfășoară după semnarea contractului individual de muncă.
Încadrarea în muncă a tinerilor cu vârsta sub 15 ani este interzisă. Persoana fizică dobândește capacitatea de muncă la implinirea văstei de 16 ani. Tinerii care au împlinit vârsta de 15 ani, pot fi angajați în baza contractului individual de muncă cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, numai daca muncă prestată nu le pune în pericol sănătatea și pregătirea profesională.
Durata normală a timpului de muncă cu normă întreagă este de opt ore pe zi (timp de 5 zile) şi de 40 de ore pe săptămână. Durata maximă – 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. Repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile, caz în care este obligatorie acordarea unui spor la salariu. Orele lucrate în repausul săptămânal nu sunt considerate ore suplimentare.
Munca suplimentară este munca prestată, cu acordul salariatului, în cursul săptămânii de lucru şi se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, sau prin ore libere plătite. În situaţia în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, este obligatorie acordarea unui spor de cel puţin 75% din salariul de bază, corespunzător duratei acesteia.
„Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită la negru, pe lîngă salariul declarat și fiscalizat”, atrag atenţia inspectorii ITM.
Trimite articolul
XDaca te duci la ITM sa reclami ca patronul te plateste la negru sau gri primul lucru care ti-l zic: Trebuie sa dovediti, dar stiti ca va trebui dupa ceea sa platiti retroactiv impozitul pe salariu pe care nu l-ati platit? Si iesi pe usa, nu au notat nici o sesizare, tu cu ciocu mic intrebandu-te ce dracu te asteptai altceva in Romania, ei se asaza si mai comod cu curul pe scaun, pe care si-l ridica doar cand pleaca acasa sau mai intra cate un ziarist de la JB. 😉
-
Cum aşa? Fiţi la voi, creaţi-vã eficienţa pentru salarii etc. Modificaţi legea, sã plãteascã angajatorii negri sau gri.
-
Salvaţi pensia celui care munceşte permanent.
Trebe impozite pentru sistemul rupt de COVIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD