Decizia s-a luat într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Diligent al Eparhiei după ce Curtea de Apel Oradeaa admis că este legală hotărârea Consiliului Local din 2004, prin care s-a cedat terenul către Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime”.
Potrivit episcopului Laszlo Tokes, săptămâna aceasta, în cadrul acţiunii intitutale „Dincolo de graniţă”, preotul reformat Sandor Lajos va continua greva foamei, vor avea loc rugăciuni, o conferinţă de presă, un forum cu locuitorii Oradiei şi o demonstraţie care va porni de la Liceul Reformat şi va continua în faţa Prefecturii Bihor şi a Primăriei Oradea.
Reclamă fals în acte
„Încercăm, cu ajutorul Guvernului, să ne atingem scopul şi sperăm că Guvernul va determina Consiliul Local să revină asupra hotărârii prin care au atribuit terenul Bisericii Ortodoxe. Pe lângă procesul cu Consiliul Local, aflat pe rol, intenţionăm să facem şi o plângere penală pentru fals în acte. Biserica a aparţinut romano-catolicilor pe vremea ocupaţiei turcilor, în 1786 a fost dată catolicilor, iar în 1948 ortodocşilor. Biserica poate fi revendicată de romano-catolici. Am vorbit deja cu episcopul romano-catolic Tempfli în acest sens”, a asigurat Tokes.
Episcopul reformat a solicitat şi sprijinul episcopului greco-catolic, Virgil Bercea, despre care Tokes spune că i-ar fi promis tot sprijinul pentru restituirea fostului teren de sport către liceul reformat.
În final, Tokes Laszlo a ţinut să aprecieze că statul român discriminează, din nou, Biserica Reformată, în raport cu cea Ortodoxă. „Nu e normal să suferim discriminări. Ca minoritate ar trebui să fim avantajaţi cu teren, nu să ni să răpească un teren minimal, cât o batistă. Să ne reamintim căte clădiri şi câte terenuri a primit Biserica Ortodoxă în 17 ani. Chiar de acest teren are nevoie, în dauna copiilor noştri?”, se întreabă retoric Tokes.
Acţiuni în forţă
În urmă cu două duminici, peste 50 de reformaţi orădeni, însoţiţi de episcopul Laszlo Tokes, au forţat grilajul de fier de la intrarea pe teren, chiar în timpul liturghiei ce se oficia la Biserica „Sfânta Treime”. La plecare, au luat cu ei atât grilajul, cât şi o poartă de fotbal care bloca intrarea. Iar a doua zi au revenit pentru a juca fotbal pe fostul teren de sport.
Acţiunile au fost imortalizate pe suport video, sesizându-se şi Politia Municipiului Oradea, care a deplasat la faţa locului două echipaje pentru a cerceta dacă este vorba de o infracţiune de tulburare în posesie.
Pe de altă parte, cazul a fost adus în urmă cu o lună şi în atenţia Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, episcopul Laszlo Tokes reclamând la forul european atât atitudinea autorităţilor române, cât şi pe preoţii ortodocşi, pentru că ar fi instalat o cameră video de supraveghere a terenului în litigiu.
Georgiana Anghel
Trimite articolul
XReformatii nu renunta oare sau d-l pastor se plictiseste pe acasa?
Oare chiar il discrimineaza cineva pe d-l pastor sau viseaza?