Primarul Bolojan a reiterat marti priorităţile sistemului sanitar orădean şi a prefaţat măsurile de austeritate stabilite de Primăria Oradea şi comitetele directoare ale spitalelor subordonate.
„Trebuie găsită o formulă financiară stabilă care să susţină asigurarea unui serviciu medical calitativ, trebuie să ameliorăm rapid relaţia medic – pacient şi să echilibrăm balanţa dintre cheltuieli şi venituri la spitalele subordonate municipalităţii”, a sintetizat Ilie Bolojan priorităţile sistemului sanitar orădean.
Minus 25% la Municipal
Din bilanţul pentru ianuarie şi februarie reiese că veniturile nu acoperă cheltuielile, în timp ce cheltuielile de personal depăşesc 70% din venituri. „Subfinaţarea sistemului sanitar e o problemă pe plan naţional, încă din anul 2009. Cert este că bugetul din partea Casei de Asigurări de Sănătate s-a redus cu 10%. Reducerea e şi mai drastică la Spitalul Municipal, unde în intervalul ianuarie-aprilie 2011 s-au redus 25% din fondurile alocate în perioada similară a anului trecut. Dacă nu primim de la Guvern cinci milioane de euro pentru echilibrarea bugetului, atunci riscăm să blocăm alte activităţi municipale: asfaltări, curăţenie stradală”, a precizat Ilie Bolojan în asentimentul viceprimarului Gheorghe Carp, fost director al Spitalului Municipal.
Momentan, pentru a face faţă situaţiei, Primăria şi comitetele directoare ale spitalelor au stabilit măsuri de austeritate, aplicabile de la 1 mai.
Bolojan: “vom reduce cheltuielile de personal”
„Vom bloca angajările, cu excepţia UPU şi a secţiilor unde nu există gardă, cum a fost Neuro-chirurgia. Vom reduce cheltuielile de personal, în primă fază prin analiza sporurilor care ajung până la 100%. De pildă, la Pneumoftizilogie primeşte sporuri şi personalul care îngrijeşte bolnavi cu TBC, dar şi cei care îngrijesc bolnavi de plămâni, fără risc de contaminare. Apoi am cerut şefilor de secţie să-şi exercite funcţia şi în raport cu interesul cetăţenilor. Nu cred că tot personalul medical merită calificativul «Foarte Bine». Doar în Primărie, până în 2008, toţi angajaţii aveau «FB» încât nu am ştiut pe cine să reducem. Eu cred că deficienţele în raport cu pacientul şi aparţinătorii ţin de o mentalitate generală a sistemului medical românesc. Nu merg bihorenecele să nască la Debrecen pentru medici şi dotare mai bună. Ci merg fiindcă acolo personalul medical se poartă mai omeneşte. Intolerabilă e însă condiţionarea actului medical. Înţeleg dacă pacientul vrea să recompenseze doctorul după actul medical prestat, fiindcă e foarte mulţumit. Dar e inacceptabil să fie siluit pacientul să dea bani prin mijloace implicite sau explicite. Vom reduce în primul rând cadrele medicale cu carenţe profesionale”, a spus Bolojan.
Cât priveşte creşterea veniturilor, edilul-şef a marşat pe potenţialul analizelor de laborator.
„Până acum, din cauza unui melanj de interese, bolnavii erau trimişi să-şi facă analize la policlinici private. Putem creşte veniturile laboratoarelor, oferindu-le pacienţilor aceiaşi calitate şi preţuri cu 30 – 40% mai mici decât nivelul pieţei, la laboratoarele din spitalele municipalităţii. Totodată, vom eficientiza laboratoarele prin comasare, unde este posibil”, a explicat Bolojan.
Taxă la medicii buni
Potrivit acestuia, va fi instituit şi un sistem de coplată la Ambulatorii, atractiv şi pentru medicii la care pacienţii stau la coadă.
„Toţi medicii din spitale vor trebui să facă gărzi şi să profeseze în ambulatoriu. Vom pune taxă între 10 şi 30 de lei la medicii cu adresabilitate. 60% din bani vor ajunge la medici iar 40% la spital. Vom vedea atunci şi dacă titlurile universitare au acoperire în practică. Iar pacienţii vor putea beneficia de consultaţii la preţuri mai mici decât în cabinetele private”, a mai spus Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!