Primăriile din județ sunt obligate, potrivit unei circulare semnate de prefectul Dumitru Țiplea, să transmită ședințele de consiliu online. Prefectura dorește astfel să crească gradul de transparență decizională la nivel local.
Transparența, parte din reformă
Primarii care nu vor pune în aplicare solicitările prefectului riscă să fie sancționați. „Trebuie să asigurăm accesul cetățenilor la lucrările ședințelor și posibilitatea ca aceștia să fie informați prin mijloace moderne și accesibile cu privire la deciziile luate. Vom proceda la verificarea amplă a modului în care aleșii locali își respectă obligațiile legale şi responsabilitățile care le revin față de cetățenii pe care îi reprezintă în consiliul local. Este unul din cele mai importante aspecte în reforma administrativă pe care o pun în aplicare pas cu pas de la începutul mandatului”, a declarat prefectul județului, Dumitru Țiplea.
În afara legii
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, unele consilii locale nu respectă legea privind modul de desfășurare a ședințelor. „Aspectele de nerespectare a legii vizează în special modul în care se desfășoară ședințele de consiliu local – fără a se asigura rigurozitatea redactării materialelor de ședință, a minutelor proceselor-verbale, a hotărârilor adoptate, precum şi fără a asigura transparența activității consilierilor locali în timpul ședințelor de consiliu, a ședințelor comisiilor de specialitate etc.”, se arată în document.
Astfel, circulara trimisă de prefect primăriilor din județ spune că alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate, în concordanță cu intereselor lor, atât resursele locale, cât și cele bugetare alocate de autorităţile centrale, în scopul funcţionării administraţiei.
Acces la ședințe, pe internet
În acest sens, în informare sunt enumerate și explicate o parte din reglementările legale care vizează desfășurarea ședințelor de consiliu local. Circulara arată, printre altele, cum „caracterul public al şedinţelor de consiliu local este dat de accesul celor interesaţi, în condiţiile legii, la procesele-verbale ale şedinţelor, la proiectele de hotărâri, la hotărâri, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora”.
Totodată, documentul trimis primăriilor subliniază și că toți locuitorii trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliului local şi de a le urmări pe internet. „În transmiterea live a ședințelor, se recomandă utilizarea aplicațiilor de social media sau de streaming (de tipul Facebook, Zoom etc.), pentru a fi ușor accesibile de către cetățenii interesați”, mai arată sursa citată.
Ședințele online, monitorizate din august
Cei responsabili de implementarea cât mai urgentă a solicitărilor prefectului sunt primarii și secretarii generali. Începând cu luna august, Prefectura Bihor va monitoriza modul în care primăriile transmit online ședințele de consiliu local. Totodată, primarii trebuie să se asigure că în timpul ședințelor de consiliu local se intonează imnul de stat, drapelul național este arborat, iar președintele de ședință moderează întâlnirile. „Menținerea deficiențelor sesizate va avea drept consecință inițierea, potrivit legii, a demersurilor privind aplicarea de sancțiuni disciplinare față de cei care se fac răspunzători”, se mai precizează în comunicat.
Trimite articolul
XAr fi bine sa fie afisate pe site prmariilor toate lucrarile si serviciile pe care le platesc tarifele lucrarilor si achizitiile facute cu pretturile aferente si o sa vedem preturi exorbitante la multe dintre ele.
Buna idee, dar in paralel sa aiba siturile actualozate. Acolo trebuie sa aflam din timp ce materiale intra in sedinta CL si ifem cand are loc. Ar trebui idem sa ne putem abona la newsletter, sa avem online audiente. Recomand la nivel de primarii rurale site-ul primariei Ciugud. E de departe cel mai performant. Si cum majoritatea primariilor de la sate dai salarii imense si la competentele digitale sunt deficitare as da un test ca prefect pt a vedea cum stau. Maine aa reduce salariile si cheltuiele aiurea si as obliga sa-si creeze un departament de accesare a fondurilor nerambursabile, copii tineri si destupati la .i te care sa studieze legislatia si sa scrie la nemurire proiecte. Este aberant ce se intampla-n majoritatea primariilor rurale .e un dolce far niente pe salarii atomice iar primaria e indatorata pana peste cap..multi angajati isi vad de ciupelile lor, la 15.30 au tras obloanele,iar de-i intrebi unde-i tasta enter se uila tine ca vitelul la poarta noua Si as mai obliga sa-si pubice strategia, sa fie in permanenta in contact online cu comunitatea deci obligatoriu sa aiba o pagina de facebook dedicata! Ma uit la cum comunica Ilie Bolojan sau Mircea Malan pe facebook..ma uit cum la Ilie Bolojan la fiecare sfarsit de saptamana publica pe fb raportul de activitate