În cadrul Simpozionului se vor face expuneri privind :istoria cavalerilor templieri. În 1118, nouă cavaleri conduşi de un francez pe nume Hugues de Payens, s-au prezentat la Baldwin al II-lea, regele nou încoronat al Ierusalimului, exprimându-și dorința de a se asigura călătoria pelerinilor care veneau din Occident, după recucerirea Ierusalimului de către crestini. Regele a fost de acord și la 23 ianuarie 1120, la Conciliul din Nablus, sub conducerea lui Hugues de Payens și Godfrey de Saint-Omer, s-a înființat Miliția Cavalerilor Săraci ai lui Hristos și a Templului lui Solomon .
Conciliul de la Troyes a dus la crearea Ordinului Cavalerilor Templieri, dându-i acestuia un Statut specific. Acesta (numit Regula) a fost realizat pe baza Regulii date de către Bernard de Clairvaux și a textelor Sf. Benedict, unele împrumutate din canoanele Sfântului Mormânt.Aprobarea papală a fost dată prin Bulla „Omne Datum Optimum”, emisã de cãtre Papa Inocențiu al II-lea la data de 29 martie 1139. Ordinul se afla sub comanda Marelui Maestru Robert de Craon”, explică JKT Liviu Lupea comandantul Comanderiei 30 Sf. Mina.
Participanţii vor aborda şi teme privind organizarea templierilor, obiceiuri și tradiții ale templierilor: îmbrăcămintea, armele, mantiile și Crucea, viața de zi cu zi a templierilor.
Pe agenda discuţiilor figurază şi o temă incitantă precum templierii și banii, în cadrul căreia vor fi abordate aspecte privind finanțarea Ordinului, scrisoarea de schimb, comoara Ordinului, custodia trezoreriei regale, dar se va vorbi şi despre căderea ordinului templierilor şi despre templieri în epoca modernă şi în actualitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!