Dacă referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul ar avea loc mâine, studiul sociologic furnizat Primăriei arată că acesta n-ar fi validat, din cauza opoziţiei celor din comuna vecină.
„Spre deosebire de alegătorii din Oradea, unde predomină cei favorabili fuziunii (71%), alegătorii din Sînmartin care participă la vot optează într-o majoritate mai puțin pregnantă (55%) împotriva fuziunii” este una dintre concluziile sondajului de opinie pe tema referendumului, realizat în Oradea şi-n Sînmartin în intervalele 9 – 28 februarie respectiv 23 februarie – 4 martie. 557 de orădeni şi 246 de locuitori ai comunei vecine au fost chestionaţi faţă în faţă, de operatorii de interviu.
Fără surprize
„Rezultatele sondajului nu au fost surprinzătoare, confirmă estimările iniţiale. Constatăm că în Sînmartin problema este mult mai cunoscută decât în Oradea. În mod firesc, miza este mai mare pentru cei din comună, aşa că oamenii discută şi se informează mai mult”, spune sociologul Adrian Hatos.
Astfel, dintre subiecţii studiului, 84% dintre locuitorii comunei vecine au afirmat că sunt la curent cu tema referendumului, comparativ cu 58% dintre orădeni. La fel, intenţia de a participa la vot este mult mai frecventă în Sînmartin decât în Oradea. „Majoritatea relativă a celor din Sînmartin, 49% apreciază că fuziunea este în beneficiul celor din Oradea”, spune Hatos. 56% dinrtre repondenţi din Sînmartin apreciază că „majoritatea consătenilor lor va vota împotriva fuziunii”.
„Această situație este determinată de faptul că cei mai mulți dintre locuitorii Sînmartinului (49%) văd fuziunea ca producând avantaje mai degrabă locuitorilor din Oradea decât locuitorilor din Sânmartin. Este relevant în acest context faptul că, în timp ce doar 17% dintre subiecții din Oradea au putut numi dezavantaje ale fuziunii, două treimi dintre subiecții din Sânmartin (69%) au numit dezavantaje ale fuziunii pentru comuna lor, în timp ce proporțiile de subiecți care numesc avantaje sunt similare în cele două localități”, este o altă concluzie a studiului sociologic.
Ca dezavantaj, „orădenii se aşteaptă ca odată cu fuziunea, o bună parte din investiţii să fie dirijate spre Sînmartin şi asta este corelat cu temerea că vor creşte impozitele”
În paralel, cea mai mare spaimă a locuitorilor din Sînmartin este creșterea taxelor și impozitelor locale. Această problemă a fost punctată de 87% dintre subiecții din comună.
„E problema campaniei să răstoarne asta”, apreciază sociologul.
[poll id=”97″]
„Rezultatul confirmă opiniile şi temele noastre. Pentru Oradea, se va duce o campanie de informare şi mobilizare la vot iar pentru Sînmartin o campanie de informare din uşă în uşă, ca să arătăm că temerea lor principală, cea referitoare la fiscalitate, este neîntemeiată”, spune Eduard Florea, citymanager.
Studiul sociologic pe gradul de informare şi pe intenţia de vot va fi reluat la mijlocul lui aprilie respectiv la finalul lunii viitoare, înainte de votare.
Eşantionul
– eșantioanele celor două sondaje au fost aleatoare, stratificate după regiune – secţii de votare sau sate apartinătoare
– intervalele de încredere sunt de 2-5% la pragul de încredere de 95%
– interviurile au fost realizat față în față, la domiciliile subiecților.
– perioada de culegere a datelor:
Oradea: 9-28 februarie
Sânmartin: 23 februarie – 4 martie
Citiți principiile noastre de moderare aici!