Amânarea este justificată de modificările legislative care ar trebui să intre în vigoare la finalul acestui an: pentru validarea unui referendum va fi suficientă o prezenţă la vot de 30% dintre cei înscrişi în listele electorale, faţă de minumul de 50%+1, cât e azi.
„Experienţa arată că în Oradea de foarte puţine ori a fost o prezenţă peste 50%. În aceste condiţii, am convenit să propunem organizarea referendumului în data de 10 mai, în primăvara anului viitor, în primul sfârşit de săptămână după 1”, declară primarul Ilie Bolojan.
În perspectiva referendumului a fost întocmită o listă de zece facilităţi care ar trebui să facă unificarea cu Oradea mai uşor digerabilă pentru cei din Sînmarin. Între acestea figurează promisiunea că impozitele din comună vor ajunge la nivelul celor din Oradea în 15 ani sau că tot atâta timp li se permite să crească animale şi să cultive terenul – activităţi specific rurale. Li se mai promite realizarea câtorva investiţii importante – un aquaparc, mai multe drumuri de legătură sau dezvoltarea unui pol de medicină balneară în Felix. De asemenea, vecinilor Oradiei li se promite deschiderea unui punct de lucru al Primăriei în sediul actualei primării a comunei.
Facilităţile vor fi dezbătute luni în consiliul local din Oradea şi în 28 iulie în cel de la Sînmartin. Dacă în urma referendumurilor se ajunge la unificare, noua unitate administrativ teritorială va fi funcţională din 1 ianuarie 2016.
Edilii celor două localităţi au făcut ieri o declaraţie de presă pe această temă, refuzând orice întrebări sau lămuriri suplimentare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!