Pentru ca Referendumul să fie validat mai trebuie întrunită încă o condiție, și anume „Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”.
Prezența este principala condiție de validare a referendumului și aici vorbim despre două tipuri de prag. Potrivit legii, referendumul trebuie să treacă de pragul de prezenţă de 30%, dar şi de cel privind voturile valide.
Astfel, Legea 3/2000 prevede două praguri:
-pragul de 30% prezenţă
Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
– pragul de 25% voturi valabil exprimate
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Conform Autorității Electorale Permanente, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 18.267.997 de persoane. Pe lângă aceștia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetățeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin.
Cele două întrebări de la Referendum:
1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție?
2. Sunteți de acord cu interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor de corupție, corelat cu extinderea dreptului de a ataca OUG direct la Curtea Constituțională?
Citiți principiile noastre de moderare aici!