La câteva luni de la lansarea în dezbarere publică a extinderii Oradiei prin înglobarea Sânmartinului, executivul local parcurge, azi, prima etapă cerută de lege pentru realizarea unificării. Aleşii vor vota organizarea referendumului în cadrul căruia cetăţenii celor două localităţi decid dacă vor sau nu uniunea.
Pachet electoral
„Dacă această hotărâre este adoptată, vom derula în următoarele trei luni campania de informare a cetăţenilor din Oradea şi Sânmartin. Până la sfârşitul lunii iunie vom veni cu o strategie privind gestionarea fuziunii. Vom trata proiectele de investiţii care vor fi generate de fuziune: reţele de apă şi canalizare în toate localităţile din comună, un aquapark – altul decât cel ce se va finaliza la Oradea, ce va fi finanţat în sesiunea 2014-2020, şi un posibil drum de acces care să facă legătura comunei cu giraţia în zona Metro, paralel cu calea ferată”, spune primarul Ilie Bolojan, conturând pachetul electoral oferit votanţilor. Acesta se referă şi la temele care pot crea nemulţumiri populaţiei din comună. „E vorba de regimul de taxe şi impozite locale. Dacă s-ar trece de la o localitate la alta imediat ar creşte impozitele persoanelor fizice, pentru că cele juridice au acelaşi impozit şi acum. Mai sunt aspectele legate de creşterea animalelor, care au un regim în oraş şi altul în comună”, spune Bolojan. Edilul se angajează să menţină la nivelul actual impozitele persoanelor fizice din Sânmartin timp de zece ani. Ulterior, în următorii cinci ani, acestea ar urma să crească progresiv până la nivelul celor din Oradea.
Prezentări publice
Odată votat referendumul şi de consilierii locali din comună, edilii localităţilor vor intra în campanie electorală. „Campania de mobilizare va avea loc înainte de cea de la prezidenţiale, pentru că există riscul perturbării celor două. Intenţia noastră este ca acest proiect să fie susţinut transpolitic de toate partidele”, speră edilul. Miza „descinderii” politicienilor în rândul cetăţenilor o reprezintă prezenţa la vot. Referendumul e validat cu condiţia unei prezenţe la urne de minim 50%+1. „Nu există asemenea participări la vot decât la alegerile locale sau prezidenţiale, la toate celelalte prezenţa a fost mai puţin de jumătate”, a precizat edilul.
În funcție de rezultat, va fi anunțat Guvernul, care va trebui să adopte o hotărâre privind unificarea. Aceasta ar putea deveni realitate din 1 ianuarie 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!