Creşterea impozitelor este principala temere exprimată de sătenii din Sînmartin, deci principalul motiv de opoziţie al acestora faţă de proiectul de unificare a Oradiei cu comuna vecină. Edilii susţin că au soluţia pentru ca fiscalitatea şi modul de viaţă al comunităţilor să se conserve în cadrul Oradiei mari. Perimetrele urbanizate din comuna vecină vor deveni cartiere ale municipiului respectiv staţiuni balneare în cadrul Oradiei. Satele îşi vor păstra statutul prezent de localităţi de rang V, cu tot ceea ce înseamnă asta – fiscalitate redusă, posibilitatea de-a ţine gospodării şi de-a practica agricultura, dar cu racordare la utilităţile şi transportul în comun oferite de apartenenţa la municipiu.
„După exemplul Sînmartinului, în câţiva ani şi Oşorheiul şi Sântandreiul vor cere transport în comun integrat cu municipiul”, anticipează primarul Ilie Bolojan.
[poll id=”97″]
Studiul sociologic realizat în Oradea şi Sînmartin a arătat că principala piedică în unificarea celor două localităţi este opoziţia celor din comuna vecină. Oamenii au declarat că se tem cel mai mult de creşterea impozitelor pe case şi terenuri şi de faptul că nu-şi vor mai putea continua activităţile specific rurale – agricultura şi creşterea animalelor în gospodărie. „Acest fapt ne-a determinat să găsim o soluţie permanentă care să asigure majoritatea cetăţenilor din Sînmartin că nu vor creşte impozitele. Şi soluţia este ierarhizarea localităţilor conform Legii 351/2001. Cuprinderea în rangul V al statutului de sat component al municipiului reprezintă soluţia”, zice Eduard Florea, citymanager.
Trei ranguri
În prezent, Oradea este încadrată în categoria municipiilor de rang I, în vreme ce comuna Sînmartin are rangul IV pentru satul Sînmartin şi rangul V pentru satele componente – Cihei, Cordău, Rontău, Berfia, Haieu şi Băile Felix.
Unificarea teritorială ar schimba doar încadrarea satului Sînmartin şi a Băilor Felix şi 1 Mai. Astfel, Oradea ar rămâne la rangul I, împreună cu satul Sînmartin – cartier al municipiului împreună cu staţiunile iar satele ar rămâne localităţi de rangul V. Asta înseamnă că li se vor aplica, în continuare, reglementări legale referitoare la mediul rural, asigură Florea.
Primarul Ilie Bolojan insistă că alipirea celor două localităţi este premisa esenţială a trecerii „într-o nouă etapă de dezvoltare a Oradiei” şi că efectele se vor vedea în timp pentru ambele comunităţi.
Modificări în fiscalitate
– impozit pe clădiri persoane fizice – în Sînmartin, Felix şi 1 Mai se va majora de două ori, la finalul a 15 ani. În Cihei, Cordău, Betfia, Haieu şi Rontău nu se modifică.
– impozit pe clădiri persoane juridice – se reduce cu 33%, de la 1,5% la 1%
– impozit auto – nu se modifică
– impozit pe teren persoane fizice – se va majora de două până la patru ori, la finalul a 15 ani de tranziţie, în Sînmartin, Felix şi 1 Mai. În Cihei, Cordău, Betfia, Haieu şi Rontău nu se modifică.
– taxa hotelieră – nu se modifică
– avizul de funcţionare pentru firme – se reduce de la 50 – 1.000 lei/an, la suma fixă de 30 lei/an
Citiți principiile noastre de moderare aici!