Însă acelaşi Consiliu Local Sânmartin nu are competenţa necesară pentru a decide interzicerea exploatării acestor hidrocarburi pe teritoriul său. Aceasta este sentinţa judecătoarească emisă marţi de Tribunalul Bihor, în procesul dintre Prefectură şi Consiliul Local Sânmartin, pornit în decembrie 2013. Aşadar, o decizie care dă dreptate pe jumătate fiecărei părţi.
Cetăţenii din comuna Sânmartin au dreptul constituţional de a se exprima, prin vot, referitor la exploatarea gazelor şi ţiţeiului în perimetrul EX – 3 Felix, teritoriul comunei suprapunându-se cu acest perimetru. Instanţa a certificat acest lucru, în ciuda acţiunii Prefecturii Bihor. Însă aceeaşi instanţă a dat dreptate prefectului, atunci când a hotărât că aleşii locali nu pot interzice exploatarea gazelor în propria comună, acesta fiind atributul autorităţilor centrale. În speţă, Guvernul, prin ANRM. Astfel, referendumul nu va putea avea o finalitate legislativă în plan local. Primarul de Sânmatin, Lucian Popuş, anunţă că la toamnă va face demersurile pentru organizarea referendumului, în timp ce prefectul Claudiu Pop observă cum instanţa a dat dreptate Prefecturii, chiar dacă numai parţial.
Procesul dintre Prefectură şi Consiliul Local Sânmartin nu are, deocamdată, niciun învingător. Tribunalul Bihor a emis o sentinţă cel puţin interesantă. Astfel, primarul Popuş şi restul aleşilor locali pot purcede din nou la organizarea unui referendum local. Aceasta pentru a-i întreba pe localnici dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist, a gazelor şi ţiţeiului pe teritoriul Sânmartinului şi, implicit, a Băilor Felix. Instanţa a hotărât că organizarea unui astfel de referendum este legală, iar prefectul nu are baza legislativă pentru a impiedica acest demers.
Pe de altă parte, Prefectura Bihor susţinea şi că autoritatea locală din Sânmartin nu poate decide asupra bogăţiilor subsolului de pe teritoriul comunei şi, deci, nu poate interzice exploatarea gazelor, a gazelor de şist şi a ţiţeiului, aşa cum a făcut-o anul trecut.
Primăria ar ataca
Primarul de Sânmartin, Lucian Popuş, spune că cel mai probabil va ataca decizia Tribunalului, deoarece nu îi convine faptul că instanţa a dat dreptate Sânmartinului doar pe jumătate. „Normal că nu mă mulţumeşte, deşi, cum am primit asigurări, nu va fi vorba de gaze de şist în comună. Eu bănuiesc că după ce mi se comunică decizia şi motivaţia, vom ataca. Aştept să ne-o comunice”, ne-a declarat primarul.
Lucian Popus prognozează organizarea referendumului local pe această temă abia la toamnă. „O să îl pun în discuţia Consiliului Local, iar Consiliul va decide. Va trebui să treacă vara, pentru că în iulie – august sunt concediile”, transmite primarul Sânmartinului, care speră că cei din Capitală vor ţine cont de rezultatele referendumului din Sânmartin.
Vede referendumul inutil
„Aşteptăm motivarea sentinţei, însă, din punctul nostru de vedere, s-a certificat de către instanţă lucrurile spuse de noi şi scrise în lege: faptul că CL Sânmartin nu are competenţa să decidă asupra resurselor subsolului. La fel cum Consiliul Local nu poate lua o Hotărâre privind apa geotermală. Nu ei, ci tot ANRM dă avize de explorare”, spune Pop, care crede că în urma deciziei judecătoreşti, nici referendumul local nu ar mai avea rost. „Dacă se mai fac demersuri, e clar că sunt demersuri pur electorale. Se face referendum, se cheltuie o grămadă de bani şi la sfârşit, Consiliul Local nu va putea să decidă în urma votului oamenilor. Eu o văd ca pe o victorie a colegilor mei jurişti, în sensul în care au dat o interpretare corectă a legii”, afirmă Claudiu Pop, sperând că cei de la Sânmartin o vor lăsa moartă. Prefectul chiar a făcut o paralelă între viitorul referendum din Sânmartin, în cazul în care se face şi referendumul naţional, privitor la Parlamentul unicameral şi redus, ca membri, de al cărui rezultat nu s-a mai ţinut cont. „Şi atunci s-au cheltuit milioane de euro cu acel referendum, dar Parlamentul nu a ratificat, astfel încât nu a avut efect”, arată prefectul, încercând să descurajeze organizarea unei consultări populare în Sânmartin, pe tema gazelor.
Cine (ne) exploatează?
Reamintim că Băile Felix, ce fac parte din comuna Sânmartin, se află incluse în perimetrul EX-3 Felix, concesionat de Statul Român companiei NIS Petrol, înfiinţată în ţară de către gigantul rus Gazprom. Ruşii vor să extragă din Bihor ţiţei şi gaze şi au dat asigurări că nu sunt interesaţi de gazele de şist, chiar dacă anterior, şeful NIS Serbia – parte a grupului Gazprom – arăta că această companie are în vedere şi gazele de şist. Suprapunerea perimetrelor destinate hidrocarburilor cu cele destinate apei geotermale, naşte o serie de temeri întemeiate, privitoare la pericolul infestării apelor geotermale de către hidrocarburi, cu compromiterea definitivă a Băilor Felix, dar şi a unui viitor geotermal pentru Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!