Proiectul de retehnologizare a CET-ului va ajuge iar, într-o dezbatere publică. Motivul ţine de schimbarea soluţiei iniţiale, prin creşterea puterii instalate a cazanului de ardere, de la 18 MWh la 40 Mwh. În acest context şi-n condiţiile criticilor aduse gazului, edilii îş expun cifrele prezente, calculele şi estimările.
Cărbune vs. Gaz
Cum mulţi dintre criticii proiectului sunt partizanii cărbunelui, edilii au expus comparativ, costurile fiecăreia dintre două soluţii. „Pentru instalaţia cu ardere pe cărbune ar fi necesar un grup nou cu putere instalată termic de 50MWh, ce conţine un cazande ardere pe cărbune de 280t/h şi o turbină cu abur(80-90 milioane euro), o instalaţie de desulfurare (25-26 milioane euro) şi instalaţia de evacuare zgură şi cenuşă (9 – 11 milioane euro). Totalul investiţiei necesare este de 114 – 127 milioane euro”, se arată în materialul susţinut de Macel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.
Pentru gaz, investiţia cuprinde costul turbinei pe gaz cu putere instalată de 43MWh pe termie şi 40MWh pe electric (47,30 milioane euro) şi al cazanului cu apă fierbinte de 117MWh (11 milioane euro), rezultând un necesar iniţial de 58,3 milioane euro. Sumelenu acoperă costul refacerii reţelelor.
45 euro, fără TVA
Comparaţia între cele două sisteme se opreşte la nivelul investiţiilor de start. Edilii oferă o estimate a valorii gigacaloriei pe gaz, dar nu şi una în cazul cărbunelui.
Şi aici devine clar că, după implementarea proiectului, factura orădenilor se va regla funcţie de preţul gazului şi al curentului. Pentru a maximiza încasările din vânzarea curentului în reţeaua naţională, viitorul CET este astfel gândit încât să funcţioneze în orele în care electricitatea are preţul maxim: dimineaţa şi după-amiaza. Conform legii, spune Marcel Boloş, Electrica are obligaţia de a cumpăra tot curentul produs.
Apa caldă produsă în aceste intervale se înmagazinează în cazanele cu apă fierbinte de 8.000 mc, de unde ar pleca spre reţelele oraşului în orele în care nu funcţionează CET-ul. Cazanele acţionează pe principiul puferelor din gospodării, dar la capacitate şi performanţe superioare.
„Am luat în calcul o creştere de 40% a preţului gazului, fără a calcula vreo creştere a preţului curentului electric. Asta este, oricum, puţin probabil dat fiind că 30% din energia electrică produsă în lume are ca sursă gazul”, susţine primarul Ilie Bolojan.
Calculele ce vor fi puse în dezbarerea publică arată că, după trecerea pe gaz, orădenii ar trebui să plătească 45 euro fără TVA pe gigacalorie. Cam cât plăteasc şi azi, de altfel.
Preţul gazului luat considerat în acest calcul este de 300 euro/1000mc, în condiţiile în care Primăria speră să capete acceptul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie(ANRE) pentru a cumpăra gaz direct din reţeaua naţională (aflată la 800 de m CET) la 220 euro/1000mc. „Ne trebuie o aprobare de la ANRE pe care azi nu ne-o dau. Ne-o vor da mâine!”, pare sigur de asta primarul. „Acest proiect ar trebui să funcţioneze 20 de ani, cât este durata de viaţă a centralei”, precizează Marcel Boloş.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!