„Pe baza sugestiilor beiuşenilor se va întocmi nota conceptuală ce va fi dată proiectantului”, explică primarul Beiuşului, Petru Mlendea demersul său.
Încercări de a scoate din ruină Cinematograful din Beiuş au mai existat, însă primăria nu a putut iniţia nici o acţiune deoarece nu este proprietarul imobilului. „Din păcate există o dispută acolo, inclusiv în ceea ce priveşte terenul. Sunt două CF-uri pe teren, partea din faţă fiind revendicată de o familie”, explică primarul Beiuşului. Petru Mlendea spune că de aproximativ 5 ani există un protocol cu proprietarul Cinematografului, RADET prin care este cedată administrarea imobilului, cu condiţia ca destinaţia să fie păstrată, parţial. În urmă cu trei ani, a fost iniţiată procedura de negociere directă în vederea concesionării Cinematografului Municipal Beiuș, în suprafață de 1.005 mp. Scopul concesionării era reabilitarea și modernizarea clădirii Cinematografului Municipal Beiuș prin reabilitarea exterioară a clădirii, izolare termică și fonică, reabilitare acoperiș cu termoizolație, reabilitare grupuri sanitare, precum și a terasei exterioare.
Cinematograful urma să fie modernizat și întreținut în vederea desfășurării activității de difuzare a filmului cinematografic în condiții optime. „Concedentul solicită concesionarului reabilitarea și modernizarea exterioară a clădirii, izolare termică și fonică, reabilitare acoperiș cu termoizolație, reabilitare grupuri sanitare, precum și a terasei exterioare. Durata maximă a concesiunii este de 49 de ani începând de la data semnării contractului cu posibilități de prelungire. Redevența, ca bază de pornire a ofertării financiare este de 0,60 euro/mp/lună (fără TVA)”, se arăta în anunţ. Ulterior însă anunţul a fost retras. În ultimul timp au mai fost potenţiali investitori de clădirea Cinematografului Beiuş.
O ruină
Un localnic întors din Spania, anticipa că ar putea face imobilul funcţional cu 250.000 euro. „I-am sugerat să facă o expertiză pentru a vedea starea reală a zidurilor, a fundaţiei”, spune primarul Petru Mlendea, care deplânge starea jalnică a imobilului. Şeful Primăriei Beiuş spune că şi omul de afaceri Horea Vuşcan a dorit să facă un proiect acolo, respectiv un mol şi o parcare. Forma de proprietate însă nu i-a permis să deruleze proiectul. Oportunitatea s-a ivit în momentul în care Guvernul României a scos o ordonanţă- OUG 76/19.07.2018- prin care pot fi finanţate proiecte aflate în administrarea autorităţilor locale. Implementarea de programe complementare și convergente de punere în valoare a patrimoniului cultural, de conservare şi restaurare a monumentelor istorice, precum şi asigurarea unor mecanisme financiare eficiente şi accesibile reprezintă una din măsurile pe care Statul Român este obligat să le adopte în vederea îndeplinirii obligațiilor constituționale.
„Priorităţile de finanţare în domeniul patrimoniului cultural şi natural trebuie să fie susţinute de către autorităţile centrale şi locale. Cultura contribuie la vitalitatea teritoriilor, iar de felul în care este concepută amenajarea acestora, depinde calitatea vieții locuitorilor. Pentru asigurarea acesteia este nevoie de o gestionare responsabilă a resurselor naturale și umane, dar și de dotări și servicii socio-culturale corespunzătoare. În acest context, se impune procesul de consolidare a infrastructurii existente și de îmbunătățire și extindere a acesteia, cu scopul de a susține dezvoltarea umană a comunităților, de a crește calitatea vieții și de a promova valorile culturale. Infrastructura culturală trebuie dezvoltată echilibrat pe tot teritoriul, astfel încât să se asigure accesul și participarea tuturor la cultură”, motivează Guvernul gestul său de a finanţa prin Ministerul Culturii lucrări la monumentele de artă, dar şi la cele cu tentă culturală. „Noi am bugetat proiectul de reabilitare. Sunt 400 milioane de lei vechi, care probabil nu se vor cheltui, pentru Studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Proiectul trebuie depus până la 1 noiembrie, iar partea noastră de cofinanţare este de 2%”, explică primarul Petru Căluş Mlendea.
„Sugestiile pot fi trimise sub formă de document atașat (Word, PDF) pe adresa de e-mail a primăriei, primaria.beius@cjbihor.ro, personal, sau prin poștă la adresa 415200 P-ța Samuil Vulcan nr. 14. Toate documentele primite vor fi supuse dezbaterii în ședința Consiliului Local al municipiului Beiuș”, se arată într-un anunţ al Primăriei Beiuş. În ultimii ani, clădirea unde a funcționat cinematograful, una reprezentativă pentru un oraș înfloritor, cum a fost Beiușul cândva, s-a degradat continuu. Trecut din mână-n mână, funcționând sporadic drept club de noapte sau discotecă, fostul cinematograf din Beiuș nu a mai beneficiat de reparații capitale. Copacii de toată frumuseţea au crescut pe acoperişul clădirii. În urmă cu câtiva ani, imobilul a fost incendiat, probabil de copii s-au de aomeni fără adăpost care intrau în imobilul în paragină.
Părerile beiuşenilor sunt împărţite în ceea ce priveşte clădirea fostului cinematograf. În timp ce administratorul unui site lansa cu doi ani în urmă un apel pentru un investitor interesat să scoată această bubă hidoasă de pe faţa oraşului, alţii cred că ar trebui rasă.
„Sunt sigura ca aceasta clădire este dragă multor beiușeni, şi respect acest lucru, dar nu este bijuterie arhitecturală ca şi Casina sau Clubul copiiilor.Este o clădire care mie îmi aduce aminte de comunism, o epoca totuși lipsită de fantezii arhitecturale. Singura variantă, obiectiv, vorbind este demolarea şi construcția unei alte clădiri cu aceeași destinație”, consideră o beiuşeancă. „Un adevărat pericol public. Nu cred că de sponsor este nevoie ci de un buldozer şi de câteva camioane.Acel loc ar fi perfect pentru o parcare”, consideră un alt beiuşean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!