Marti, consilierii PSD şi PDL au părăsit sala plenului Consiliului Judeţean înainte de ultimul punct de pe ordinea de zi, motivând faptul că Executivul nu a respectat termenul legal, de emitere a informaţiilor către consilierii judeţeni cu cinci zile înainte de şedinţa de plen.
Puterea, în şah!
Desigur, această mişcare de protest are un substrat politic, deoarece punctul respectiv era unul foarte important, fiind vorba despre aprobarea noilor organigrame ale mai multor instituţii din subordinea CJ Bihor: Muzeul Ţării Crişurilor, revista Familia, revista Varad, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul Arcadia, Şcoala de Arte Francisc Hubic Oradea, Aeroportul Oradea, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai şi, mai ales, Filarmonica de Stat Oradea.
Prin părăsirea sălii, PDL şi PSD au reuşit să pareze intenţiile celor din PNL şi UDMR, care îşi doreau aprobarea noilor organigrame, ce se pliau pe ce dorea Executivul: reduceri de 8% de personal în instituţiile din subordine! Preşedintele Radu Ţîrle nu a aşteptat prea mult după ce au ieşit pedeliştii şi pesediştii şi a declarat şedinţa închisă. Nu mai exista cvorum, adică în sală nu era prezenţi cel puţin două treimi dintre consilieri!
„Trebuiau să fie 18 în sală şi nu mai rămăseseră decât 15. Pe votul meu nu se putea conta. În privinţa organigramelor, eu l-am mandatat pe vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, nu era atributul meu acesta. Cei din Executiv mi-au spus că organigramele sunt în regulă însă consilierii nu le-au primit la timp”, a spus Ţîrle. Preşedintele a declarat apoi că, din punctul său de vedere nu toate organigramele sunt în regulă, insistând că reducerile ar trebui făcute de peste tot.
Drama coriştilor
Imediat însă după ieşirea din sală a aleşilor PSD şi PDL, au intrat cei din corul Filarmonicii de Stat. Adică cei pe care directorul Sarkadi Zsolt intenţiona să-i reducă! Coriştii Filarmonicii au insistat să vorbească cu preşedintele Radu Ţîrle. Iar după ce acesta a terminat de vorbit cu presa, a fost „preluat” de cei de la Filarmonică, care au căutat să-l înduplece pe preşedinte, pentru a nu fi reduşi. Coriştii i s-au plâns lui Ţîrle că pe 18 dintre ei (în total sunt 37 – n.r.) îi paşte concedierea, în timp ce la Secţia Folclor se fac angajări.
„Acolo s-au angajat 12 oameni noi, pe salarii duble, triple chiar!”, l-au informat revoltaţii pe preşedinte. „Trăim vremuri grele…”, a fost tot ce le-a putut spune Ţîrle reclamanţilor, care i-au cerut acestuia o audienţă. Şeful CJ a evitat să le propună acestora o zi în care să vină la el, la Consiliu, precizând că se va uita totuşi în agenda proprie…
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!