Înstrăinarea animalelor înseamnă vânzare prin licitaţie a celor cinci porci „acuzaţi” că nu sunt exemplare reprezentative de mistreţ ci că sunt metişi ai porcului sălbatic cu porcul domestic. Pentru lupi, însă, acordul aleşilor locali este o pură formalitate: animalele au părăsit deja ţarcurile Grădinii Zoologice pentru spaţiile largi ale Rezervaţiei Zărneşti.
ADP îşi justifică cererea de înstrăinarea a exemplarelor prin „numărul mare de animale” care presupune cheltuieli mari cu hrana, medicamentele şi tratamentele dar şi prin „excedentul de animale pentru care nu se poate asigura cheltuielile şi spaţiul necesar(creindu-se o aglomerare a acestora)”. „O altă situaţie negativă o reprezintă animalele din specia porcului mistreţ unde, în urma unei examinări a rasei s-a constat că cinci exemplare nu prezintp semnele particulare ale rasei datorită încrucişărilor între porcul mistreţ şi porcul domestic”, se mai arată în raportul de specialitate care fundamentează proiectul de hotărâre locală.
O comisie
„Locatare” mai vechi ai ZOO Oradea, exemplarele de porc a căror înstrăinare se propune acum sunt alese în urma evaluării făcute de o comisie din care au făcut parte reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, Asociaţei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi ai ADP. Specialiştii au constatat că porcii nu sunt exemplare reprezentative pentru specia „mistreţ”. „Fiind considerate animale domestice, vor fi scoase la licitaţie pentru vânzare, cum s-a procedat şi până acum în aceste situaţii”, spune Bimbo Zsuhai Tibor, în numele ZOO Oradea. Situaţia lupilor este deja rezolvată, spune acesta.
„Când a fost gata ţarcul lupilor şi i-am mutat pe toţi împreună s-a format o haită în care cele şapte exemplare nu s-au încadrat şi erau, astfel, în pericol să fie omorâte de ceilalţi lupi. Ar fi trebuit să-i mutăm în ţarcuri separate, dar nu avem aceste spaţii. Prima tranşă de lupi, patru exemplare, a fost trimisă la Zărneşti în toamnă şi în ianuarie au mai fost trimişi trei. Aşa i-au putut primi cei de la rezervaţie”, a precizat reprezentantul ADP.
Poate în mai
În ZOO Oradea sunt acum 170 de animale din 37 de specii, spune Bimbo Zsuhai Tibor. Un fel de vizită oficială în cerc restrâns la acest obiectiv a avut loc în decembrie anul trecut. A fost, de fapt, un exerciţiu din agenda de campanie electorală, mai mult pentru presă, din moment ce porţile Grădinii Zoologice nu sunt nici azi deschise publicului. Data anunţată pentru deschidere este 1 mai, când se aniversează 51 de ani de la inaugurarea ZOO Oradea. Deschiderea este, însă, condiţionată de obţinerea autorizaţiei de funcţionare şi de parcurgerea perioadei de carantină pentru animelele noi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!