Pentru salvarea rezervaţiei naturale Pârâul Peţa, dar şi pentru folosirea judicioasă a apei termale în staţiuni, debitele forajelor de apă termală vor fi reduse cu 30% în Băile Felix şi 1 Mai, în acest sezon estival. Anunţul este făcut de către prefectul Claudiu Pop, care precizează că măsura a fost dispusă deja de către ANRM, pentru perioada mai – august 2015. Toţi deţinătorii de licenţe pentru exploatarea apei geotermale în zăcământul Băile Felix – Băile 1 Mai vor trebui să îşi reducă debitele de la 137 l/s exploatat în 2014 la 95 l/s, în mai – august, inclusiv. Forajele vor fi monitorizate, astfel încât să se respecte debitele restricționate, anunţă prefectul, printr-un comunicat. SC Turism Felix este principalul exploatator legal al apei geotermale din zăcământul Felix – 1 Mai. Societatea oferă resursa naturală în subantrepriză către alte câteva zeci de societăţi comerciale.
În privinţa forajelor ilegale, prefectul Pop declară că verificările continuă, avându-se în vedere închiderea acesteia. Însă, lupta cu forajele ilegale se arată a fi una dificilă, în continuare.
Scop dublu
„Prin aceste măsuri luate de ANRM se încearcă atingerea scopului principal, acela de a asigura o dezvoltare durabilă în zonă prin menținerea în viață a rezervației și continuarea activităților economice în stațiunea Băile Felix și 1 Mai”, transmite Claudiu Pop. Deşi nu o declară explicit, mesajul pentru toţi locuitorii din Sânmartin, persoane fizice şi agenţi economici, este următorul: dacă firmele şi localnicii nu înţeleg rostul acestei raţionalizări a resursei de apă geotermală şi nu investesc în propriile facilităţi de balneaţie, pe termen mediu staţiunile balneare ar putea să aibă reale dificultăţi cu resursa naturală!
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a procedat la această măsură ca urmare a recomandărilor specialiştilor ce monitorizează lacul termal Ochiul Mare din Băile 1 Mai – lac termal aprovizionat artificial cu apă termală. Este vorba despre raportul preliminar privind activitățile executate în anul 2014 în cadrul „Studiului hidrogeologic privind situația actuală a resurselor sistemului geotermal Oradea – Băile Felix – 1 Mai și posibilitățile de protejare a sitului comunitar ROSCI 0098 – Lacul Peța”, realizat de ANRM prin Asociația Hidrogeologilor din România, în colaborare cu Facultatea de Geologie și Geofizică București. Pentru o mai bună urmărire a evoluției acviferului geotermal, s-a executat forajul proiectat lângă situl ROSCI0098 – Lacul Peța.
Concluziile hidrogeologilor
Iată concluziile raportului preliminar formulat de către Asociația Hidrogeologilor din România, în privinţa habitatului natural „Pârâul Peţa”, din care face parte şi lacul termal Ochiul Mare:
– Pentru refacerea habitatului natural din Rezerva_ia ROSCI 0098- Lacul Peța este necesar ca nivelul apei din lac sa ajungă și să se mențină la cota de 156 m.
– Cota de 156m ar putea fi atinsă după circa 5 luni de menținere a unui debit mediu total de exploatare de maxim 95 l/s. Distribuția coerentă a debitelor de exploatare-limită va fi realizată de către ANRM împreună cu titularii licențelor respective.
– Valorile aplicabile pentru perioada aprilie – august 2015 vor fi calibrate și validate în fiecare luna în funcție de înregistrările din sistemul de monitorizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!