Una dintre noutățile legate de activitatea Revistei de cultură „Familia” în anul 2025 este programul „Cultura pentru folosul celor tineri”. Redactorii și invitații lor vor avea câte o întâlnire pe lună într-una din școlile din Bihor. Prima a fost în 14 ianuarie, la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, când elevii s-au întâlnit cu scriitorii Adina Popescu, Alex Moldovan şi Mircea Pricăjan.
A doua întâlnire din cadrul programului a avut loc joi, 13 februarie, la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd. Redactorii revistei, Miron Beteg, Mircea Pricăjan şi Mihók Tamás, au vorbit în faţa elevilor de clasa a IX-a, A X-a şi a XI-a despre revista Familia şi despre impactul culturii în viaţa de zi cu zi.
Dialogul a debutat pornind de la întrebarea „Mai citiţi reviste?”, elevii mărturisind că mai urmăresc reviste/site-uri online din domeniul moto, sport, lifestyle, modă, muzică, pictură. Au aflat că în Revista de cultură Familia – pe care au primit-o în debutul întâlnirii – găsesc nu doar literatură, nu doar cronici literare, ci şi rubrici cu articole despre film, despre teatru, despre muzică, despre pictură, fotografie, pe care le pot citi nu doar în varianta tipărită ci şi pe site, revistafamilia.ro.
„În revistă încercăm să abordăm literatura sub mai multe aspecte. Nu e doar literatura clasică, nu e doar roman, nu e doar poezie. Există, de exemplu, literatură pentru copii. Nu ştiu ce legătură aţi avut voi în clasele mai mici cu literatura pentru copii scrisă acum, de exemplu. În revista Familia avem o rubrică dedicată acestui gen de literatură, un lucru destul de rar în lumea culturală literară. Noi am reuşit să îl convingem pe Alex Moldovan să ţină această rubrică în care discută despre cărţile scrise pentru copii, fie traduse, fie scrise de autori români”, a punctat Mircea Pricăjan.
Cultura ţine de plăcere
În cultură ne aflăm cu toţii, spun redactorii “Familia”, pentru că toţi consumăm cultură într-o mai mică sau mai mare măsură, conştient sau nu.
„În momentul în care voi aţi citit o carte, voi deja faceţi parte din spaţiul cultural. Pentru că în absenţa voastră, cultura e un non sens şi cultura nu poate produce ceea ce apoi numim civilizaţie. E scânteia aceea care se produce când receptorul – adică noi, când vizionăm un film, când mergem la un spectacol de teatru – şi spectacolul de teatru în sine, cartea în sine. La întâlnirea dintre cele două e cultura. Altfel n-o avem. Voi deja sunteţi acolo, deşi nu ştiţi. Aveţi impresia că, cultura e ceva intangibil, dar de fiecare dată când deschideţi televizorul şi vedeţi un film, deja participaţi la fenomenul cultural. În momentul acela ţineţi cultura vie, de fapt. Şi orice carte citită, orice film vizionat, orice spectacol de teatru văzut, lasă urme în voi. Orice contact cultural vă modifică”.
Miron Beteg a amintit că în programa şcolară se prezintă opere literare pe care elevii trebuie să le citească, să le analizeze, lucruri care, de fapt, sunt secundare, acestea fiind doar nişte direcţii date. Însă acestă analiză poate veni natural în momentul în care devii un cititor pasionat, exersat, când începi să vezi toate aceste detalii singur.
„La orele de limba română ar trebui să fiţi învăţaţi cum se citeşte o carte. Legătura voastră, până la capăt, e o dietă. Dietă în greaca veche nu înseamnă ce să mănânci, ci înseamnă mod de viaţă. Ori aşa cum ai o dietă sportivă, o dietă gastronomică, exact aşa trebuie, uşor, să vă obişnuiţi cu o dietă culturală. Asta nu înseamnă să treceţi direct la performană şi să citiţi Hegel în germană şi să ştiţi pe de rost Iliada, dar legătura cu cultura trebuie să devină o dietă de care să vă ţineţi, dacă nu în fiecare zi, măcar o dată pe săptămână, sau măcar o dată la două săptămâni”, spune Miron Beteg.
În plus, orice lectură trebuie să fie de plăcere, nu cu scopul impus de a învăţa ceva, pentru că abia atunci se pot sedimenta fără efort lucruri importante, care rămân. „Nu uitaţi, cultura ţine de plăcere. Dacă n-ar fi fost plăcere de-a lungul timpului cultura murea în Grecia Antică”, a subliniat Mircea Pricăjan.
Cultura e singura care te poate salva
Întrebaţi de Mihók Tamás cu ce consideră că rămân pe termen lung în urma unei „diete culturale”, elevii au răspuns că, pe lângă cultura generală, se deschid alte puncte de vedere, se cultivă spiritul critic şi se pot face mai bune alegeri în viaţă. „Putem evita nişte capcane şi ne putem cultiva creativitatea”, spune poetul, Mircea Pricăjan adăugând că marilor scriitori din rebeliune li s-a născut genialitatea, rebeliune justificată de cunoştinţele pe care le-au adunat în timp şi bazată pe argumente.
Miron Beteg le-a amintit elevilor că trăiesc în epoca post-adevărului, şi au neşansa de a gestiona o lume dominată de reţelele sociale în care adevărul este înecat de zeci de ştiri false.
„Având atât de multă informaţie, adevărul devine tot mai mult o alegere personală. Ori, adevărata cultură, adevăratele valori, cele trainice, cele împământenite, cele de la greci până astăzi, vă dau tocmai instrumentele cu care să puteţi gestiona acest lucru. E o luptă împotriva manipulării şi în acelaşi timp e o luptă pentru buna aşezare în societate, în exisenţă, şi mai ales pentru buna aşezare a voastră faţă de voi înşivă. Cultura e singura care, o dată întâlnită, o dată ce intri într-un minim dialog cu ea, e singura care te poate salva ca fiinţă individuală”.
Una dintre eleve a punctat faptul că o carte poate fi un refugiu, un mod de a-ţi abate atenţia de la probeleme cotidiene apăsătoare, iar o alta a fost curioasă să afle cum este o zi din viaţa unui redactor de revistă, prilej cu care au aflat nu doar activitatea lor din cadrul redacţiei ci şi despre istoria de peste un secol a revistei, despre Conferinţele “Familia”, întâlnirile cu mari scriitori contemporani, lansările de carte sau clubul de lectură Pragul Vaida.
„Prin prezenţa noastră aici, dacă trei dintre voi, astăzi, când se duc acasă se uită să vadă cum arată site-ul revistei Familia, deja e un câştig al nostru, al revistei. E un câştig mai mare decât dacă ne raportează Humanitas că au vândut 20 de exemplare într-o zi”, a psus în final Miron Beteg.
Elevii care au fost activi pe parcursul a mai bine de o oră de dialog cu redactorii “Familia” au primit din partea acestora câte o carte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!