„Scandal în Familia. Reputatul universitar Ion Simuț spune că directorul Ioan Moldovan nu are nici „un argument valid, numai din nervozitate – ceea ce echivalează cu un abuz în serviciu”. Din acest motiv, Ion Simuț cere conducerii CJ Bihor să facă o analiză a ceea ce consideră că sunt „erori grave de conducere și management”.
Filmul evenimentelor interne este relatat pe scurt de Ion Simuț într-o scrisoare deschisă adresată conducerii județului. Ion simuț spune că a publicat în numărul 5, din mai 2019, al revistei Familia un articol în care a pus în principal „problema crizei de public a tuturor revistelor culturale din țară și a lansat un semnal de alarmă că trebuie întreprins ceva pentru redresare. Ar fi necesară o reformă de conținut și de stil publicistic, în condițiile în care în țară apar aproximativ o sută de publicații culturale, cele mai multe finanțate de la bugete locale (consilii județene sau primării) sau naționale (prin Ministerul Culturii). Articolul a stârnit reacții de adversitate din toate părțile, sub temerea generalizată că sunt puse în pericol finanțarea și apariția pe mai departe a revistelor culturale. Au reacționat negativ în România literară și Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România (=USR), și Gabriel Chifu, vicepreședintele aceleiași uniuni de creație. Șefii revistei Familia s-au speriat că ar fi făcut o mare gafă (publicarea articolului), care le-ar aduce lor prejudicii, în condițiile în care în ultimul timp sunt preocupați mai mult să intre în grațiile șefilor USR, pentru a obține premii, călătorii în străinătate, participări la festivaluri, toate girate de USR. Însăși revista Familia a fost trecută în ultimii ani sub egida USR, mai mult simbolic, nu știu dacă și cu acordul CJB”, susține Ion Simuț.
Gata cu independența
În principiu, redactorul nu dezavuează afilierea „pentru că USR este o garanție de profesionalism și prestigiu național (? . nr.), dar susține că afilierea e „grevată și de consecințe neașteptate: obligația ocultă de a respecta sensibilitățile și idiosincraziile conducerii USR. În acest fel, revista Familia își pierde independența de opinie în aspecte de detaliu care privesc valorizările, atitudinea față de anumiți scriitori, promovarea anumitor idei și inițiative culturale. Șefii noștri de la Oradea urmăresc să fie totalmente în ton cu șefii de la București, pentru a nu-și pierde privilegiile și promisiunile de recompense, deși revista Familia nu este subordonată nici administrativ, nici financiar USR, ci CJB”, spune Ion Simuț. Ion Simuț a obținut de două ori premiul USR pentru critică și istorie literară, ultima dată chiar anul trecut și subliniază că nu are divergențe de opinie cu USR. Redactorul insistă asupra faptului că directorul Familiei „a cenzurat dreptul meu la replică, pregătit și trimis pentru numărul 7-8, din vara 2019, al revistei Familia, ca răspuns firesc la articolele denigratoare din revista Familia și la alte atacuri nejustificate din România literară. Având în vedere acest blocaj al dreptului la replică, un nou abuz, am fost nevoit să apelez la alte publicații pentru a-mi face cunoscute apărarea și punctul de vedere”, explică profesorul Simuț gestul său.
Trimite articolul
XPoti sa intelegi un diferend intre intelectuali? Astia parca au probleme bizare de pe alta planeta, eu am decat problema pragmatica legat de ce bani fac maine. Sa se paruiasca ei in turnuletul lor de fildes, ca iau si popcorn.
Problema la Familia e ca sunt numai barbati pe acolo, iar unii mai tineri chiar se cred scriitori de si sunt mai mult traducatori.Ce vremuri, pana a devenit sterila, Familia netraditionala.
Pricajan nu i barbat