Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP) filiala Bihor, Mircea Matei, a susţinut ieri o conferinţă de presă a cărei concluzie a fost că Bihorul şi Oradea au nevoie de limpezirea apelor pe plan politic, prin clarificarea celor care sunt la putere respectiv a celor din opoziţie.
„Nu ne e indiferent ce se coace pe plan local. Ar fi bine ca PNL să încerce o altă majoritate şi să renunţe la cârdăşia cu PSD. Orice altă alianţă ar fi mai bună. S-ar putea ca PSD şi UDMR, eventual plus PDL, să constituie o majoritate în Consiliul Judeţean şi apoi în Consiliul Local Oradea”, şi-a început Matei radiografia. Acesta a calculat că în CJ Bihor sunt 11 consilieri PNL, 8 – PSD, 7 – UDMR şi 2 – PPDD astfel că UDMR şi PSD mai au nevoie de 3 voturi pentru majoritate. „Banii pentru comune ar putea ajunge şi la PDL după ce, anul trecut, n-au primit mai nimic. Deocamdată nu există transparenţă privind alianţa dar modul cum vor fi repartizaţi banii către comune va fi elocvent”, a spus Matei. Liderul PMP Bihor consideră că nu ar fi corect ca opozanţii PDL să adere la majoritate, deşi el vede deja un semn în acest sens prin retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei din 28 februarie a CJ a punctului referitor la defalcarea cotelor de TVA (sume destinate unităţilor administrativ teritoriale şi distribuite şi pe bază de înţelegeri politice).
L-ar vrea tot pe Mălan
Cât priveşte Consiliul Local Oradea, cu repartiţia PNL – 11, UDMR – 6, PSD – 6, PDL – 3 şi PC – 1, Matei a observat că pentru majoritate e nevoie de 14 voturi „deci UDMR şi PSD au nevoie şi de PDL pentru a-l izola pe primarul Bolojan la fel cum a fost izolat Radu Ţîrle ca preşedinte la CJ Bihor”.
Matei a mai anticipat că noua majoritate l-ar putea schimba şi pe viceprimarul Mircea Mălan cu un reprezentant al UDMR sau PDL, partid care a obţinut doar 9% la alegeri.
„Acest amalgam de intenţii nu e firesc. În iunie 2012, orădenii au votat USL. Dacă PSD candida singur, nu obţinea voturile primite fiindcă a fost dus în spate de liberali. Voinţa electoratului s-a dus spre PNL, dovadă că primarul Oradiei şi preşedintele CJ Bihor – Cornel Popa au fost aleşi prin vot uninominal. Deci o izolare a acestora ar însemna că nu se ţine cont de voinţa electoratului. Dar nu ar fi prima oară când PSD ar face aşa ceva. Cel mai firesc după destrămarea USL ar fi fost alegeri anticipate. Dar nu se doresc anticipate la nivel naţional iar pe plan local nu este cine să le declanşeze”, a mai declarat Matei.
Reprezentantul PMP Bihor a mai dat asigurări că partidul său ar dori să sprijine orice proiect care e în favoarea Bihorului şi Oradiei şi a îndemnat actuala configuraţie politică să se asigure că nu vor fi blocaţi banii alocaţi pentru Aeroport.
Pe de altă parte, Matei nu s-a abţinut să constate că la CJ Bihor nu ar fi existat până acum o „strategie coerentă”, argumentând cu mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în a treia locaţie (Palatul Baroc, Garnizoană, Cetate).
În final, Matei a afirmat că pentru bihoreni şi orădeni ar fi bine să se clarifice „cine e la putere şi cine la opoziţie”, pentru ca să fie clar cine îşi asumă responsabilităţile în faţa electoratului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!