Aceeaşi diplomă a primit-o şi medicul pediatru onco-hematolog (ex-ministru al Sănătăţii şi el), dr. Ritli Ladislau.
Diplomele au fost înmânate zilele trecute celor doi la Băile Felix, în timpul lucrărilor Congresului Bienal de Cancer Mamar, la Băile Felix, jud. Bihor.
Rugat să ţină un speech, ex-ministrul Cseke a informat auditoriul despre activitatea lui la minister, pentru sănătatea bihorenilor suferinzi de cancer sau care, din nefericire se vor îmbolnăvi de această maladie cruntă şi nedorită.
Cseke a relatat că implicarea lui a pornit după o vizită făcută singur (fără jurnalişti şi oficiali) la secția de oncologie de la Spitalul Judeţean Oradea, unde sunt internaţi adulţii cu cancer. Cseke spune că a rămas şocat de condiţiile de acolo şi că a decis imediat apoi să ajute la aplicarea planului Centrului Oncologic.
Aportul concret
În domeniul oncologiei şi radioterapiei, Cseke a ajutat şi la finanțarea investigațiilor la centrul PET-CT din Oradea, a dat bani de la Ministerul Sănătăţii şi pentru cumpărarea celui mai performant mamograf din ţară, despre care menţionează că nici la această oră nu e folosit încă la capacitate maximă din pricina nefinanţării investigaţiilor de către Casa Naționale de Asigurări de Sănătate.
La evenimentul din Băile Felix, Cseke a anunţat importanţa realizării unui screening de cancer mamar, pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Cseke şi-a motivat ideea declarând că printr-un astfel de program ce ar trebui derulat la nivel local, în 10 ani mortalitatea cauzată de această boală ar scădea cu 35%. Cât despre banii de investiţie într-un astfel de screening, Cseke consideră că „investiția în medicină nu este calculabilă în bani”.
Menţionăm că dr. Vasile Păcurar a fost şeful secţiei de oncologie Oradea adulţi, a lucrat la iniţierea unui registru naţional de cancer şi a decedat tot răpus de această afecţiune nemiloasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!