Un studiu recent, realizat de Liviu Giosan, unul din fondatorii Asociaţiei „Ad Astra” a oamenilor de ştiinţă din România, arată că majoritatea rectorilor universităţilor din România au o activitate ştiinţifică demnă de un începător.
De nivel începător
,,Rectorul unei universități trebuie, în primul rând, «să știe meserie». În mediul universitar, «a şti meserie» înseamnă a avea sau a fi avut productivitate științifică şi prestigiu profesional. Pornind de la această constatare, am efectuat o analiză a productivității științifice a rectorilor universităților din România, urmărind atât numărul articolelor ştiințifice publicate cât şi impactul acestor publicații exprimat prin citări – măsură a folosului adus de munca autorilor comunității academice din care fac parte’’, scrie Liviu Giosan pe portalul: http://blog.ad-astra.ro/
Liviu Giosan a analizat activitatea a 48 de rectori din principalele instituţii de învăţământ superior din România.
În analiza sa, Liviu Giosan s-a folosit de publicaţiile din baza de date ISI-Thomson, cel mai important reper al lumii ştiinţifice internaţionale.
Rezultatele studiului realizat relevă că 60% dintre universităţile din România sunt conduse de persoane cu o activitate ştiinţifică mai mult decât modestă.
,,Dintre cei 48 de rectori luati în considerare, 29 au publicat mai puțin de cinci articole de specialitate. Dacă pornim de la ipoteza că, indiferent de specialitate, un om de ştiință activ ar trebui să publice, în medie, măcar un articol pe an, rezultă că 60% dintre universităţile din România sunt conduse de persoane cu o activitate ştiinţifică ce corespunde mai degrabă nivelului unui începător. Dacă mergem mai departe şi luăm în considerare calitatea și folosul (reflectate în numărul de citări) producţiei ştiințifice a autorilor analizaţi, situaţia devine dramatică. Doar 8 din cei 48 rectori au adunat mai mult de 5 citări în întreaga carieră. Dintre aceşti 8 rectori, doar 3 au adunat mai multe citări pe lucrări decât numărul total al acestora, însemnând că fiecare lucrare a folosit cel puţin unui alt coleg lucrând în ramura respectivă a ştiinţelor’’, mai scrie Liviu Giosan, cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA.
Rectorul Cornel Antal are doar două articole ISI publicate şi nicio citare.
„Consider irelevant acest studiu. Eu am punctajul mic din cauză că mă ocup de problemele administrative şi nu mai am timp de activitatea didactică”, a justificat rectorul orădean.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!