De altfel, rectorul Constantin Bungău a convocat Senatul Universităţii într-o şedinţă care va avea loc joi, 20 februarie 2020, la ora 13.00. Pe ordinea de zi figurează aprobarea încetării contractului de management încheiat de Senatul Universităţii cu rectorul Constantin Bungău, ca urmare a renunţării la funcţia de rector.
Rectorul a ataşat convocatorului şi cererea de renunţare la funcţie.
Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei de Senat este aprobarea noului ordonator de credite.
Rectorul a convocat Senatul Universităţii pentru că, în prezent, forul legislativ nu are un preşedinte. Astfel, potrivit Legii Educaţiei, şedinţele pot fi convocate de către rector sau de către o treime din membrii acestuia.
Candidează iarăși, după un mandat incomplet
Surse Jurnal bihorean & Bihon.ro confirmă că Bungău nu va candida pentru o funcţie în fruntea Senatului Universităţii din Oradea, ci pentru un nou mandat de rector al Universităţii din Oradea, candidatură pe care şi-o va depune în perioada 16-19 martie 2020.
Legea Educaţiei prevedea că rectorii pot avea maximum două mandate complete. Articolul a fost modificat de Senatul României, însă legea nu a fost încă promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, mandatul său este incomplet, datorită demisiei sale de acum, dar şi pentru că, în vara lui 2016, a fost suspendat din funcţie, în perioada arestului la domiciliu impus de magistraţi în dosarul deschis de DNA Oradea pe numele său.
,,Nu dau pasărea din mână pe cea din gard”
Rectorul Constantin Bungău a confirmat demisia din funcţie, în contextul în care în şedinţa de luni, 17 februarie 2020, au fost validaţi noii membri ai Senatului Universităţii, desemnaţi în urma alegerilor de luna trecută. Printre noi membrii se află şi rectorul Constantin Bungău. Iar Carta Universităţii din Oradea îl obligă să aleagă între funcţia de rector sau cea de membru al Senatului Universităţii.
,,Ieri (luni – n.r.) membrii Senatului Universităţii din Oradea din mandatul 2016-2020 şi-au încheiat mandatul şi a fost validată noua structură a forului legislativ. În Cartă este prevăzut că în 15 zile de la validare trebuie să renunţ la una dintre funcţii, pentru a nu intra în incompatibilitate. Trebuie să respect cadrul legal. Cum mandatul de rector îmi expiră peste două luni, nu dau pasărea din mână pe cea din gard. Am ales funcţia de membru în Senat”, a declarat rectorul Constantin Bungău.
Universitatea din Oradea trebuie să desemneze un ordonator de credite care să conducă instituţia de la 1 martie 2020 până ce postul va fi ocupat prin alegerea unui nou rector.
Constantin Bungău a declarat că îl va propune ordonator de credite pe prorectorul responsabil cu finanţele, conf.univ.dr. Gabriel-Valentin Bendea. Acesta trebuie validat de Senatul Universităţii în şedinţa de joi, iar propunerea va fi trimisă spre aprobarea Ministerului Educaţiei.
Surse Jurnal bihorean/bihon.ro confirmă că rectorul Constantin Bungău nu va opta pentru preşedinţia Senatului Universităţii, ci va candida pentru un nou mandate în fruntea Universităţii din Oradea, candidatură care va fi depusă în perioada 16-19 martie 2020.
Pentru funcţia de preşedinte al Senatului Universităţii, până în prezent, şi-au anunţat intenţia de a candida preşedintele interimar al acestuia, Aurel Căuş, respectiv Ionuț Oprea, directorul Departamentului de Socio-Umane din cadrul UO.
Membrii Senatului pot să-şi depună candidaturile pentru funcţia de preşedinte până vineri, 21 februarie 2020, ora 12.00, iar în şedinţa din 9 martie va fi ales noul conducător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!