Economiştii municipalităţii vor propune, luni, în Consiliul local, prima rectificare negativă a bugetului local, deficitul estimat este la peste 26,1 milioane lei.
Majoritatea categoriilor de venituri proprii ale Primăriei au fost rectificate în jos, unica rubrică în care valoarea a crescut este “venituri din vânzări de bunuri din domeniul privat” – de la 6,7 milioane lei, la peste 7 milioane lei.
Economiştii Primăriei estimează scăderi masive la încasările din taxele şi impozitele pe proprietate, cele mai drastice fiind cele pe bunurile şi mijloacele persoanele juridice: – 8,9 milioane la clădiri, -2,2 milioane la terenuri sau încă – 2,2 milioane lei la “alte impozite şi taxe pe proprietate”.
Cele peste 26 de milioane în minus sunt distribuite pe categoria cheltuieli, cu cea mai mare afectare la lucrările de construcţii şi serviciile publice dar cu tăieri importante şi de la “cultură, recreere şi religie”. Sunt influneţate şi veniturile angajaţilor Primăriei, se propune tăierea a peste 1,1 milioane lei de la acest capitol.
Viceprimarul Florin Birta spune că e vorba de tăierea voucherelor de vacanţă şi a unor sporuri care vin cu promovarea. Care promovare, va fi amânată pe anul viitor, precizează ediliul.
Cota IVG, în fondul de rezervă
Economiştii mai propun creşterea “fondului de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţii locale” de la un milion de lei, cât era iniţial, la peste 17,8 milioane lei. Suplimentarea, de fapt, e punerea în aşteptare a unui deficit.
“Situaţia este că noi avem previzionate nişte încasări pe cota din impozitul pe venitul global, legat de salariile angajatilor. Este clar că în ultima lună, mulţi oameni au fost în sonaj tehnic sau au fost concediaţi, astfel că nu vom mai avea aceleaşi încasări. Am făcut un calcul estimativ, cam cât am pierde şi am redus investiţiile şi cheltuielile cu acea cotă. Dar până când nu se modifică cifra în anexa naţională, am pus această categorie în fondul de rezervă, ca o centură de siguranţă. Când vom şti exact cifrele putem face rectificarea, să scoatem banii din fondul de rezervă şi să ii punem unde va fi nevoie”, spune vicele.
Tăieri şi ajustări
Tăieri bugetare de mai mici dimensiuni sunt operate şi la capitolele învăţământ, cu excepţia unităţilor şcolare care sunt prinse în proiecte cu finanţare internaţională. E şi cazul reabilitările termice de la Liceul Onisifor Ghibu, suplimentate cu peste 2,8 milioane lei. Liceul e prins în bugetul rectificat cu 600 mii lei pentru zugrăveli interioare în sălile de clasă.
Şi pe capitolul Sport sunt operate scăderi totale de 740mii lei.
De la Parcuri şi zone verzi se taie 2,1 milioane lei, bugetul pentru întreţinerea şi dezvoltarea acestora rămâne la 5,2 milioane, faţă de 7,3 milioane, propunerea iniţială.
Cele mai mari tăieri din acest capitol sunt de câte 400 mii lei, de la Parcul Petofi respectiv de la amenajarea Pieţei Tineretului. Pentru fiecare dintre acestea, s-a păstrat în buget câte 100 mii lei. “Am lăsat cât ca să facem anul acesta tema de proiectare si docuemntaţia. Investiţia o vom face anul viitor”, precizează Birta.
Un milion de lei pleacă şi de la “Asigurări şi asistenţă socială”, grosul banillor tăiaţi vine de la Direcţia Socială, rubricile referitoare la salariile acordate în creşe şi diverse sporuri – peste 600 mii lei.
Palatele din Piaţa Ferdinand, amânate
Cu -14,7 milioane lei este rectificat şi capitolul “Alte servicii în domeniul locuinţelor, serviciilor şi dezvoltării comunale”, unde sunt prinse reabilitările de faţade.
Peste 3 milioane de lei se taie de la proiectul de la Cinema Transilvania. Sunt tăiate masiv alocările pentru mai multe clădiri emblematice precum Casa Levay, Clădirea Bazarului cu pasajul, Casa Fuchsl (fostul magazin Făt Frumos), dar şi imobile de pe noile pietonale sau pieţe reabilitate – Vasile Alecsandri, Aurel Lazăr şi palatele Adorjan din Piaţa Ferdinand.
Grosul
Cele mai serioase tăieri bugetare sunt la capitolele Transporturi/Străzi, în sumă de peste 18,8 milioane lei.
Sunt ciuntite simţitor, cu cel puţin câte un milion de lei, proiectele de modernizare a străzilor din Oncea sau din Episcopia, cu ieşire la drumul expres sau adiacente acestuia – Cucului, Ion Alexi, Poet Gheorghe Pituţ (tăiere de 2,5 milioane lei, rămâne cu 2 milioane lei pe 2020), Ion Pop Reteganu sau Macului, de la aceasta din urmă se taie 2 milioane de lei, proiectul rămânând cu o bugetare de un milion pe acest an. Tăieri mai mici sunt operate şi la proiectele de modernizare din Cartierul Vetarnilor.
Pică din lista de investiţii pe 2020 şi drumul de legătură între Oneştilor şi Decebal, cu ieşire la OMV, fiind anulată alocarea iniţială de peste 1,5 milioane lei. Proiectul a fost contestat public de unul dintre riverani, pentru modalitatea în care municipalitaea a preferat să exproprieze un mic aliniament de case decât să ia din spaţiul verde al benzinăriei.
Reevaluate
Proiectele majore pe Mobilitate Urbană, finanţate cu bani de la Uniunea Europeană, sunt ajustate negativ cu sume care nu împiedică abordarea şantierelor din Centrul Civic în acest an. Cinci milioane de lei sunt tăiate de la
“Coridorul de mobilitate urbană durabilă din Piaţa Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri, Oradea” respectiv “Coridorul de mobilitate urbană din Piaţa Emanuil Gojdu – Piaţa Cetate, Oradea”, ambele cuprinzând şi achiziţia de autobuz.
“În acest moment, pasajele din Centrul Civic sunt în faza terminării proiectelor tehnice şi lansarea licitaţiilor pentru execuţie. Şi etapa aceasta va dura încă 4 sau cinci luni, nu ştim cât se va putea lucra anul acesta, aşa că am mutat banii alocaţi anul acesta pe alte lucrări care sunt mai avansate”, zice viceprimarul.
Alocare specială pentru Liceul Brâncuşi
Rectificarea de buget conţine o rubrică specială pentru Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi. Faţă de 15 mii de lei, cât a primit la începutul anului, rectificarea pune în plus peste 164 mii lei. Banii ar acoperi decontarea cheltuielilor cu cazarea şi masa carantinaţilor din internatul şcolii şi dezinfecţia spaţiilor, conform pretenţiilor DSP Bihor. O parte din aceşti bani vor fi recuperaţi de la DSP, se arată în raportul de specialitate al proectului de hotărâre. JB-C.GH.
Impozitele, indexate cu 3,8%
Consilierii locali au de votat, în şedinţa de luni, şi indexarea impozitelor şi taxelor locale pe anul viitor, cu 3,8%. Aceasta este rata inflaţiei, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru anul 2019.
În raportul de specialitate al hotărârii se arată că nu a fost nevoie de dezbatere publică pentru acest proiect, pentru că legea impune majorarea.
“Aprobarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021 se va face în cursul trimestrului IV al anului 2020 corelat cu proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2021”, mai spune proiectul de hotărâre. Jb-C.GH.
Cinci milioane de lei au fost luate de la pasajele din Centrul Civic; sunt şanse slabe ca lucrările să avanseze anul acestaFoto: FAN
Trimite articolul
Xnuuuuuu intersecțiile mele prețioase!!!! rafațadizarea mea!!!! porfiru`, ce ați făcut cu porfiru`??? bibelourile meleeeeee! aoleu!!!!
Multumim Bolojean!
BOLOJAN A INVENTAT CORONA ASTA! E CLAR. UAMENII INTELEGENTZI SUTA LA SUTA STIE CA CORONA E INVENTIE PRIMARIO BIHOR
-
Ia uite-l pe Dan, aș zice că e chiar veriga lipsă dintre om și maimuță.
-
Daca te uiti atent la liderul fantastic unic ireal magic (etc), (ceafa groasa, gusa, sprancene all in one, prognatism facial etc.) vei observa caracteristici tipice pentru maimutele antropoide, in special giboni si gorile. Poate are rude in ambele specii, el fiind un hibrid nereusit. Asta explica multe din apucaturi.
-
Eu mă refeream la primata Dan care se chinuie să comunice.
-
-
Foarte bine. Am depus in instanta o cerere de rambursare a cotei parte ce imi revine in urma platilor efectuate in ultimii 3 ani pentru anveloparea unui bloc a carui proiect a fost depus acum 7 ani si pentru care lucrarile se amana de la un an la altul. Ba ca e criza, ba ca e excedent, ba ca e coronavirus, ba ca e iarasi criza, samd. Deasemenea am anexat o cerere de reducere a impozitului pe locuinta aflata in oncea pe o strada care nu are asfalt si care an de an este propusa pentru… reabilitare (v-ati prins!), locuinta clasata in zona a, cu impozit ce creste exponential an de an. Va indemn sa procedati la fel ca mine, si veti primi asigurat si daune. Multumim bolojane, esti un ratat.
Multam bolojane, esti un ratat. Se amana si pe timp de pace, si pe timp de covid.
Confiscați din averea prietenului Micula
Bai ce rahat ati desenat in poza aia? doar nu vreti sa scobiti in halul ala ‘turbogiratia’. Cine naiba a venit cu fircalitura aia?