Vremea bună a ținut cu miile de bihoreni, turişti sau studenţi care s-au perindat în Noaptea Muzeelor de la o locaţie la alta. Sâmbătă, de la ora 19 şi până noaptea, la ora 2, porţile muzeelor au fost deshise pentru toţi cei care au dorit să viziteze expoziţiile permanente sau temporare, sub genericul “Muzeele orădene împreună!”.
Călătoria curioşilor s-a intersectat din când în când cu Street Food Festival din Piaţa Unirii, motiv pentru o pauză de mâncare, de bere şi suc sau de concert.
Cei care au dorit să acopere cât mai mult din obiectivele deschise în Noaptea Muzeelor, au avut la dispoziție o linie specială de transport în comun. Însă mulţi au profitat de seara fără stropi de ploaie şi au parcurs, pe jos, traseul.
La Muzeul Ţării Crişurilor afluxul permanent a creat cozi impresionante, interesul mare fiind mai ales pentru Invenţiile unui geniu. „Maşinile” lui Leonardo da Vinci dar şi pentru Vivariu, unde, spaţiul fiind limitat, a fost destul de greu ca fiecare să poată vedea speciile aflate în acvarii. De altfel, mulţi vizitatori au rămas cu ideea că vor reveni în altă zi să vadă pe îndelete exponatele. După cum spunea directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, numai la sediul nou din Str. Armatei Române nr. 1/A au fost cam 10.100 de vizitatori, faţă de 7.000 anul trecut. Socotind toate muzeele şi punctele muzeale deschise, estimarea este undeva la 20.000.
Şi la Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural, seara a început dela ora 18:00 chiar, cu vernisajul expoziţiei „Colecționari orădeni. Obiecte din colecția privată a artistului Gheorghe Costea”, şi a continuat după ora 19:00 cu Cercetările arheologice în Palatul Princiar, cu Lapidarium sau cu expoziția de cărți poștale sec. XIX –XX.
Flux mare de vizitatori a trecut şi pe la Sinagoga neologă „Sion”, care în jur de ora 22:00 deja înregistrase peste 1.500 de persoane dar şi la palatul fostei Comenduiri a Garnizoanei, care pentru a evita înghesuiala, a permis intrarea pe grupuri. Mai bine de 3.000 de vizitatori au trecut şi pe la muzeele „Iosif Vulcan”, „Aurel Lazăr” şi „Ady Endre”.
Pentru prima dată, Episcopia romano-catolică a introdus în circuitul de vizitare din Noaptea Muzeelor, pe lângă catedrala romano-catolică şi cavoul acesteia, şi pivniţele Palatului episcopal, care au intrat în restaurare odată cu Palatul Baroc. Cei care i-au trecut pragul au putut vedea trei dintre cele mai mari butoaie de vin păstrate intacte după desfiinţarea vechiului depozit descoperit acolo. Au fost proiectate şi filme despre istoria Episcopiei şi istoria Oradiei, s-a ascultat muzică barocă în interpretarea cvartetului Sagittarius sdar şi muzică renascentistă şi jazz.
Coadă s-a făcut şi la Turnul Primăriei, dar şi la Catedrala greco-catolică „Sfântu Nicolae, Muzeul Episcopiei Ortodoxe sau Centrul bisericesc expoziţional „Lorántffy Zsuzsana”. O noapte reuşită, cu de toate, de la expoziţii, la proiecţii şi muzică, ce a bifat un record de vizitatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!