Ediția 2022 a FestiFall, prima total lipsită de restricții, a marcat mai multe premiere, atât de organizare cât și de participare. Scoaterea traficului rutier de pe un perimetru central generos – Piețele Unirii și Ferdinand, plus Podul Sf. Ladislau, a asigurat spațiu de desfășurare pentru o varietate mare de evenimente și comercianți, care au adus în centru un număr record de participanți. Ca atare, orădenii au trebuit să-și exerseze din plin răbdarea, pentru că s-au format cozi la aproape orice, începând cu truck-urile cu mâncare, caruseluri și chiar atelierele de joacă pentru cei mici. A fost astfel o decizie inspirată separarea zonelor de concerte de cele pentru activități și alimentație, mai ales în condiții de participare masivă.
[eadvert]
Sub semnul „cozii” a stat și ieșirea din festival. Anticipând cererea mare de locuri de parcare, municipalitatea a transmis orădenilor încă de joia trecută invitația de a folosi parcările etajate de pe strada Independenței și de pe strada George Barițiu, dacă vor neapărat să vină cu mașinile în centru. Municipalitatea a avertizat că „pe toată perioada desfășurării evenimentelor, se va acționa cu autospecialele destinate ridicării autovehiculelor staționate neregulamentar, puse la dispoziție de către Direcția Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, acestea fiind ridicate și depozitate pe str. Academiei nr. 3”.
Așteptările municipalității au fost depășite cel mai probabil, dat fiind faptul că nu doar cele două parcări adiacente FestiFall s-au umplut, ci și cea de pe Tribunalului, precum și toate străzile din jurul centrului, până spre Roman Ciorogariu sau Sucevei, în direcția opusă. Iar la spargerea chefului, după spectaculosul foc de artificii, participanții la festival au avut de parcurs ultima probă de răbdare: plata tichetelor de la ieșirea din parcările etajate.
Astfel, zeci de oameni s-au așezat la coadă, care mai gălăgioși, care mai răbdători, să plătească parcarea pentru a putea ieși din parcarea Barițiu. Timpul de așteptare la ieșire s-a întins și la 45 de minute, lucru care i-a nemulțumit pe foarte mulți.
„Când ies atâția oameni deodată, sistemul nu are cum face față. Nu neapărat al nostru, ci niciun sistem de pe lumea asta. Când plătesc foarte mulți cu POS, care e prin 4G, când celula care acoperă arealul e suprasolicitată, merge mai încet, dă eroare. Nu ai ce face în aceste situații” a declarat pentru JB&Bihon.ro directorul Direcției Patrimoniului Imobiliar, Lucian Popa.
Nemulțumirile clienților s-au revărsat a doua zi, mai ales în online. „Asta ne arată cum toate lucrurile sunt gândite la minimum și nu pentru a funcționa și a fi de ajutor, ci doar pentru «a fi făcute». Ne dăm seama cum au fost gândite aceste parcări: pentru ce grad de ocupare etc. Să nu mai vorbim de spatiile mici și curbele foarte strânse din majoritatea parcărilor orădene”, a comentat un orădean pe o pagina de facebook, în contextul nemulțumirii generale. „Subscriem, inadmisibil, bătaie de joc și nimeni nicio asumare. Mai erau și copii cu părinți care așteptau pe banii lor și pe timpul lor. Incalificabil gestul de a ține blocată bariera”, a adăugat altul.
Sunt și orădeni care consideră că situațiile de acest gen sunt inevitabile, deci neimputabile Primăriei. „Nu e vorba de logistică și nici de faptul că merge un aparat sau două. E vorba de faptul că s-a exagerat. Au fost mult prea mulți oameni și nimeni nu se aștepta la așa val de oameni. Așa că nu va mai grăbiți să criticați pentru că nu e vina specifică a nimănui, așa a fost să fie. Și da, îmi pare rău șoferi să spun asta, dar pentru astfel de ocazii e mai bine fără mașină, în special pentru cei care locuiesc în Oradea”, a comentat o orădeancă.
Record de ocupare a parcărilor
Directorul DPI a confirmat că în weekendul trecut s-au înregistrat cifre-record, fără precedent, de ocupare a parcărilor adiacente centrului. Parcarea de pe str. Independenței a fost cea mai vizitată – 594 de mașini parcate vineri, 673 sâmbătă și 961 de mașini duminică. Pe str. George Barițiu au parcat vineri 490 de mașini, sâmbătă 528 de mașini, iar duminică 685 de mașini.
Cele de pe străzile Brașovului și Tribunalului au avut cifre mai mici, dar oricum mari față de alte weekenduri: 269 respectiv 289 de mașini în ziua de vineri, 88 respectiv 182 sâmbătă și 113 respectiv 388 duminică, în cea mai agomerată zi a festivalului.
„E undeva cu 60-70% mai mult decât nivelurile maxime înregistrate anterior”, a estimat Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!